Fagyérzékeny növények a kertben: hogy ússzák meg a tél végi nagy hideget?

Fagyérzékeny növények a kertben: hogy ússzák meg a tél végi nagy hideget?

Az időjárásnak van humorérzéke.

Bár mi, akik növényekkel foglalkozunk, nem nevetünk rajta, ha egy ennyire enyhe tél után március elsején hajnalban, munkába menet rápillantunk a hőmérőnkre, és -20 fokot látunk rajta.

Az adatokból úgy tűnik, az elmúlt 120-150 évben nem fordult elő ilyen, hogy egy ennyire enyhe tél utolsó napjaiban és a tavasz első napján ilyen rendkívül hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg árassza el a Kárpát-medencét.

Olyanra van példa, hogy egy enyhe január után hideg volt a február, vagy hogy a zord tél kitolódott és márciusban is -15,-25 fokok voltak, de ez a mostani eset példátlan.

Az oka, hogy a sarkvidék felett a magasban a nyugati áramlású hideg légörvény kettévált és elmozgott a sarkvidékről.

Az áramlás keletiesre fordul és az északkeleten felhalmozódott rendkívül hideg, szibériai eredetű levegő számára szabaddá válik az út Európa felé. Az óceánon kialakuló - ebben az évszakban nagyon ritka - erős anticiklonok segítségével a sarkvidéki eredetű légtömegek vasárnap (2018. február 25-én) már elérik a Kárpát-medence térségét, de a jövő héten egészen az Ibériai-félszigetig és Nagy-Britanniáig jutnak.

Ilyen mértékű magaslégköri átalakulás ugyanakkor nagyon ritka az északi féltekén, pláne ebben a formában, hogy rövid idő alatt ilyen drasztikus hatást vált ki.

tel vegi nagy hideg 0223

tel vegi nagy hideg 0226

tel vegi nagy hideg 0228
Az egyik időjárási modell által várható időjárási helyzet Európában, amin bejelöltem a hideg légtömeg várható útját

Ez a hatás abban nyilvánul meg, hogy a vasárnap bezúduló, nagyon hideg légtömeg nyugalomba jut, és kedden, szerdán, illetve csütörtökön hajnalban a hóval fedett tájakon -15, -23 fokos hőmérsékleti értékek várhatóak.

Olasz gyümölcstermesztő barátaink is nagyon aggódnak, ott is nagyon nagy hidegeket várnak.

Sajnos ezek a hőmérsékleti értékek nem csak a fügében és a kákiban (datolyaszilva) okozhatnak károkat, hanem a már pirosbimbós kajszibarack virágrügyei is elfagyhatnak, sőt, ahol -20 fok lesz, ott a kajszibaracknál ágfagyás sem zárható ki.

A téli fagyvédelem akkor a leghatásosabb, ha tudjuk, hogy melyik az az éjszaka, amikor növényeink fagykárt szenvedhetnek, mert akkor azon az egy-két éjszakán egy kis rásegítéssel nem kell lemondanunk nyáron vagy ősszel a termésről.

A jövő hét időjárása a jelen állás szerint a következő (2018. február 25-től):

  • február 25.: vasárnap zúdul be a hideg
  • február 26-27.: hétfőn és kedden hajnalban már az ország északnyugati felében -10, -15 fokos minimumhőmérsékletek várhatóak, a déli országrészben még lehet kisebb havazás, így ott a borult égnek köszönhetően nem süllyed mélyre a hőmérséklet
  • február 28. - március 1.: szerdán és csütörtökön lesz a leghidegebb, akkor hajnalban -15,-22 fokos hőmérsékletek várhatóak.

Tudni kell, hogy az alacsonyabb hőmérsékletek ilyen helyzetben mindig a völgyekben, lapos, mély fekvésekben, sík területeken várhatóak, ahol az éjszakai kisugárzás következtében a hideg levegő össze tud gyűlni.

A városokban, a sűrűn beépített területeken, a dombokon, dombtetőkön és domboldalakon, illetve a hómentes területeken lesznek a "magasabb" értékek.

A komolyabb hidegek csak a hóval borított térségekben lesznek (jellemzően a Dunántúlon), amennyiben még két feltétel teljesül: derült ég és szélcsend lesz.

tel vegi nagy hideg 0228 0301
A tél utolsó és a tavasz első napjának reggelére előrejelzett hőmérsékleti értékek Magyarország területére

Fagyvédelem!

Aki például tőlem (vagy akár mástól) szerzett be káki (datolyaszilva) csemetét, vagy bármilyen fagyérzékenyebb gyümölcsfát, 15 perces munkával be tudja temetni hóval, a hó hőszigetelő hatása miatt elegendő védelmet nyújt.

Ha elszedjük körülötte a havat, teszünk rá egy hordót, így a hordón belül lévő hómentes, "meleg" talajjal tudjuk fűteni a hordó alatti légteret, a hordót pedig betemetjük hóval, semmi baja nem lesz a növényünknek -20 fok esetén sem.

Ha szintén ellapátoljuk a havat a tő körül, leszúrunk 4-5 botot, lécet a növény köré, ráterítünk egy lepedőt, plédet vagy nejlont, aminek a földre érő részét betemetjük hóval, szintén sokat segítünk.

Pláne, ha beteszünk este egy nagyobb gyertyát a takarás alá, ami reggelig ég, vagy bevezetünk egy 100 W-os égőt, semmi baja nem lesz a fánknak.

A gyertya esetében arra kell vigyázni, hogy ha túl meleg lenne a takarás alatt, például pozitív hőmérséklet, akkor nem szabad levenni róla a takarást, csak a gyertyát kivenni, hogy lassan hűljön vissza a fa, ne hirtelen.

Figyelni kell arra is, hogy kedden a déli országrészben még havazhat, a hó súlya össze tudja zúzni a takarást, csak a hóesés elállta után szabad olyan takarást csinálni, amit a hó össze tud törni.

Így, hogy tudjuk előre, melyek lesznek a leghidegebb éjszakák, könnyű védekezni, hisz ezeket a takarásokat 1 óra alatt el lehet készíteni.

A szőlőt van, hogy évente többször permetezni kell, ezzel szemben 1 óra takarási munka egy kajszibarack, füge vagy káki (datolyaszilva) esetében elegendő ahhoz, hogy nyáron vagy ősszel ehessünk a finom gyümölcsökből.

tel vegi nagy hideg 02

A kivi esetében más jellegű a probléma

Az enyhe tél miatt megindult benne a nedvkeringés, így komoly fagyot követően az erős február végi, márciusi napsugárzás a törzs a nap felőli oldalát erősen felmelegíti, az északi fele pedig sokkal hidegebb, így a kivi törzse a hőmérsékletkülönbség miatt el tud repedni.

Ha kivink olyan helyen van, hogy a reggeli nap egyből éri, akkor érdemes betekerni ronggyal a törzsét.

Természetesen az utolsó szó mindig az időjárásé, jelen állás szerint komoly hideg várható a jövő héten.

Nagy szerencse, a felhőzet és a szél szerencsés kombinációja megmenthet bennünket a nagy hidegtől, de a szerencsére bízni nem elég.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR