Fagyi helyett sorbet vigyázzon a vonalaidra

Fagyi helyett sorbet vigyázzon a vonalaidra

Kertünk gyümölcséből és jégdarából készülő sorbet nem azonos a rikító színű jégkásával. A jó hír, hogy a valódi sorbet otthon percek alatt elkészíthető, diétás és egészséges.

A sorbet (szorbet, sörbet) tulajdonképpen nem más, mint jégkása, csak így sokkal elegánsabbnak tűnik, és esetleg többet lehet érte elkérni a vendéglátóipari egységekben. Ne tévesszük össze a jégkásának nevezett, bizarr színekben és még bizarrabb ízekben árusított jégkásaszerű készítményekkel!

Jégkása olasz színekben

Az igazi sörbet hagyományosan (valódi) gyümölcsből és jégdarából készül. Különösebb szaktudást és ügyességet nem igényel az elkészítése, de aki elmélyedne a sorbet-készítés rejtelmeiben, az az Interneten bőséges szakirodalmat lelhet technikai részeket illetően. Az is mellette szól, hogy kalóriaszegény, így a diétázóknak sem lehet ellene kifogásuk. Két fogás között, vagy a főétkezés végén javasolt felszolgálni, mivel megnyugtatja a gyomrot és segíti az emésztést.

Teremtéstörténeti áttekintés

A sorbet pontos eredetét balladai homály fedi. Különböző nációk akarják a magukénak tudni a feltalálás jogát és az ezzel együtt járó elismerést, és ezt mindenféle legendákkal, anekdotákkal próbálják bizonyítani. Ami biztos, az az, hogy az első sorbet valamikor az ókorban készülhetett. Az egyik eredetmonda szerint Néró, római hadvezér Alpok-béli átkelésekor hódarát kevert össze mézzel és borral. (Bár előttem rejtély, hogy a mediterrán klímához szokott emberek miért kívánnak meg jeges hűsítőt az egyébként nem túl forró éghajlatáról híres Alpokban...) A hűsítő sorbet feltalálását a kínaiak is magukénak érzik, akik néhány ezer éve keverik és fogyasztják a gyümölcsökkel mixelt hódarát. Ha a szó etimológiai elemzésébe bonyolódunk, akkor viszont az a valószínű, hogy arab eredetű a desszert. Tehát a sorbet eredete nem tisztázott, az azonban biztos, hogy nem a pórnép hűsítője volt.

Elkészítés

Ma viszont bárki elkészítheti ezt a desszertet. Egész nyár folyamán készíthetünk jégkását a szezonális gyümölcsökből. 1 adaghoz 5 -10 deka gyümölcsöt számoljunk. Az elkészítés pofonegyszerű, de ha nagy alkotói kedvet és elszántságot érzünk magunkban, akkor természetesen bonyolíthatjuk is. Az alaprecept: egy pohárnyi jeget turmixgépben daráljunk le, adjuk hozzá a gyümölcsöt és néhány csepp citromlevet. Magas pohárban szívószállal, vagy ha szilárdabb halmazállapotú, akkor kisebb tálkában tálaljuk, tetejét levendulával , menta- vagy citromfű levéllel díszítsük. Felnőtteknek alkoholos változatot is készíthetünk pezsgő, bor, vodka felhasználásával.

Ez már komoly díszítés

Gyümölcs-sorbet 3 lépésben

Először készítsük el a cukorszirupot: 2/3-ad rész cukrot keverjünk el 1 rész vízben. A gyorsabb oldódás miatt egyszer forraljuk fel a cukros oldatot, majd hűtsük le!
Turmixoljuk le a gyümölcsöt/ket! Fokozza az ízhatást, ha citromlevet vagy lime-ot keverünk hozzá.

Vegyítsük a gyümölcspépet a lehűtött sziruppal, majd tegyük a mélyhűtőbe 1 órára. Onnan kivéve botmixerrel törjük kásává a megfagyni készülő elegyet. Tegyük vissza a mélyhűtőbe és ismételjük meg még egy-kétszer az akciót!

A cukoradag egyéni ízlés függvényében csökkenthető, főleg ha nem valamelyik savanykás gyümölcsből (citrom, lime) készítjük a sorbetet.

Ki szereti?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR