Fátyolvirág – rezgő szépség kertben, vázában

Fátyolvirág – rezgő szépség kertben, vázában

Nélküle elképzelni sem tudjuk az esküvői csokrokat, szárazvirág-kötészeti alkotásokat.

A Közép- és Kelet-Európában őshonos fátyolvirág (teljes nevén buglyos fátyolvirág, népies nevén pedig rezgő) (latin elnevezése: Gypsophila paniculata) mindenki számára ismerős, ha máshonnan nem, a tökéletesen megkomponált menyasszonyi, ballagási csokrokból vagy impozáns virágkötészeti remekekből, akár frissen szedett, akár szárított változatban. Mintha csak azért nőtt volna, hogy lehetetfinoman körbeölelje a nagyobb virágfejeket és dekoratívan kitöltse a közöttük lévő szabad teret. Vázába állítva csinos kísérője, kiegészítője a színpompás virágoknak.

fatyolvirag rezgo 01

De azt vajon tudtuk-e, ha szeretnénk, a kertünkben is könnyen nevelhetünk fátyolvirágot? Ráadásul egyszerűen készíthetünk belőle szárazvirágot, és ha sikerül túlteljesítenünk a tervet, még az ismerőseinknek is jut belőle. Lássuk, hogyan lehetséges mindez!

A leggyakrabban fehér, ritkábban halvány rózsaszínű, egyszerű vagy telt virágú fátyolvirág június-júliusban nyílik. Az apró virágok a szárak végein összetett bogot alkotnak. A telt virágú fajtákat oltással állítják elő, ezért ha ilyen növényről szedünk vágott virágnak valót, ügyeljünk arra, hogy az oltás helyén felül ejtsük a vágást.

fatyolvirag rezgo 02

Melyek a kerti fátyolvirág igényei?

A fátyolvirág gondozása távolról sem nevezhető bonyolultnak, és később már csak azon fogjuk törni a fejünket, hogy lehet, hogy korábban nem hiányoltuk a kertünkből. Lássuk tehát, hogyan termeszthetjük sikeresen ezt a népszerű virágkötészeti kelléket a saját kertünkben!

fatyolvirag rezgo 03

Mindenekelőtt érdemes megemlítenünk, hogy a fátyolvirág a napos fekvést kedveli, és az sem árt, ha a talaj pH-értéke pont megfelelő a számára; a növény ugyanis a lúgos kémhatású, meszes talajt részesíti előnyben. Fontos továbbá, hogy a talaj jó vízelvezető képességgel rendelkezzen. A laza, homokos talaj kiváltképp az előnyére válik. Ha azt tapasztaljuk, hogy a kertünkbe ültetett fátyolvirág sínylődik, nem fejlődik szépen, célszerű lehet talajvizsgálatot végeznünk a talaj lúgosságának meghatározása érdekében.

A fátyolvirág ültethető magról (a magvetéssel történő szaporítása a legelterjedtebb), dugványról, de manapság már léteznek szövettenyésztés útján létrehozott példányok is.

fatyolvirag rezgo 04

Hogyan készítsünk szárazvirágot a fátyolvirágból?

Ha a fátyolvirág eléri a 35-40 cm-es magasságot, már alkalmas arra, hogy a virágos lombját levágva szárazvirágot készítsünk belőle. A legjobb időpont erre akkor van, amikor az apró virágok mintegy fele már szirmot bontott, de a másik fele még bimbós. Már barnuló virágú fályolvirágot nem érdemes sem vágott virágnak, sem szárazvirágnak levágnunk.

Meleg folyóvíz alatt a szárak végéből vágjunk le még egy-egy rövidke darabot. Öt-hét szárat fogjunk össze zsineggel vagy gumiszalaggal, majd sötét, meleg, jól szellőző helyiségben fejjel lefelé lógatva akasszuk fel az összekötött csokrokat.

fatyolvirag rezgo 05

Opminális körülmények között körülbelül öt nap alatt szépen megszárad a csokor. Ilyenkor a pici virágok tapintásra már papírszerűek, és alkalmasak a szárazvirágcsokrok díszítésére. Ha az öt nap nem lenne elég a szárításhoz, az időt megnövelhetjük pár nappal; ez esetben naponta ellenőrizzük, kellően megszáradt-e már a növény.

A fentiek ismeretében tehát mindenképpen érdemes helyet szorítanunk a virágyásban ennek a tetszetős, több célra is felhasználható bájos, lágyszárú évelőnek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR