Február: vessük el az egynyári dísznövények magját!

Február: vessük el az egynyári dísznövények magját!

Legtöbbször szórva, szaporító tálcába vetjük a magokat.

Az egynyári dísznövények magvetésének ideje elkezdődött, ezért ha szép kertet szeretnénk, tele virágzó dísznövényekkel, akkor már most gondold ki, mit szeretnél elvetni, palántázni!

egynyari disznoveny magvetes 01

Az egynyári ágyás- és balkonnövényeket január eleje óta, de legtöbbször február elejétől vetik. Mit kell hozzá beszerezni?

Szükséges eszközök:

  • pár darab szaporító tálca/láda
  • magvetéshez alkalmas, apró szemcsés termőtalaj
  • üveglap
  • jelölőcímke, hurkapálcika
  • friss vetőmag (ami lehet tavalyi gyűjtés, de boltban vásárolt vetőmag is)
  • apró szórófejes locsolókanna

egynyari disznoveny magvetes 04

Az egynyári dísznövényeket a legtöbbször szórva vetjük szaporító tálcába. A ládába szitáljunk bele apró szemcsés termőtalajt, nagyjából félig legyen tele csak. Áztassuk be a talajt, erre az egyik legjobb eszköz az apró szórófejű locsolókanna, mert így nem mossa el a földet, csak benedvesíti.

A magvetés előtt osszuk fel a ládát legalább 3-4 részre hurkapálcikákkal. A pálcikákat fektessük bele a föld tetejére, így könnyen látjuk majd a különböző növényfajok határait.

A magvetést így egy-egy kijelölt területre szórva vetéssel tegyük meg.

A legtöbb vetőmag csomagolásán olvasható a vetés módja, viszont egy-két kivétellel a legtöbbet le kell takarni, minimális földdel, ilyenkor szitáljunk vagy egy vékony réteg homokot, vagy termőtalajt a magok tetejére, permetezzük be megint vízzel és takarjuk le üveglappal a láda tetejét.

egynyari disznoveny magvetes 02

TIPP: Ha túl magasra töltjük a ládát talajjal, akkor a kicsírázó magoncok hamar az üveglap tetejéhez ér, és nincs is elegendő légtér a talaj és az üveglap között.

Nagyjából 2-3 hét alatt már igen sok csíranövényt fogunk kapni, ilyenkor elkezdhető a pikírozás (tűzdelés).

egynyari disznoveny magvetes 03

A tűzdelés történhet a szaporítótálcán belül is, de sejttálcába, tejfölös poharakba is kerülhetnek a kicsi növénykék. Innentől kezdve a nevelésük a zöldségnövényekhez hasonló, hiszen a közepesen meleg (15-18 °C) és állandó nedvesség a legfontosabb (pangó víz nélkül!).

Az első bimbók megjelenésével lehet őket elkezdeni kiültetni, abban az esetben, ha már elég meleg van kint és eltűntek a téli fagyok is a talajfelszín közeléből.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR