Fedezzük fel a csillagmeténget, amely minden évszakban színfoltot hoz a kertbe

Fedezzük fel a csillagmeténget, amely minden évszakban színfoltot hoz a kertbe

Kék virágok.

A csillagmeténg (Amsonia)  nálunk nem túl ismert, Észak-Amerikában honos növény. Fajtától függően tündöklő jégkék vagy liláskék virágokat hoz, amelyek június-júliusban nyílnak. Sűrű, bokros növekedésű növény, kecses, üdezöld lombozattal, amely ősszel élénksárgára vagy narancsra színeződik. A növény egész évben vonzza a szemet, megkapó látványt nyújt.

csillagmeteng szinfolt 02

A csillagmeténg gondozása egyszerű: ha elültettük, hagyjuk békén, ne zargassuk. 2-3 évre van szüksége a beinduláshoz, de azután évről-évre szebb lesz és akár 20 éven át növekedhet ugyanazon a helyen a kertünkben.

csillagmeteng szinfolt 03

Még a virágzás utáni visszavágás sem szükséges, mert a szirmok finoman lehullanak a talajra. Kórokozók, csigák vagy más károsítók sem jelentenek gondot. A csillagmeténg teljes mértékben télálló és szinte bármilyen típusú talajban jól érzi magát.

csillagmeteng szinfolt 04
F. D. Richards

csillagmeteng szinfolt 05
F. D. Richards

A széleslevelű csillagmeténg (Amsonia tabernaemontana)  akár 100 cm magasra is megnőhet, a kertekben leginkább ezzel a fajjal találkozhatunk. Nem szabad túl száraz területre ültetni, viszont örül a félárnyéknak. Ezzel szemben az arkansasi csillagmeténg (Amsonia hubrichtii)  és a keleti csillagmeténg (Amsonia orientalis)  a teljes napsütésben érzik magukat a legjobban.

csillagmeteng szinfolt 06
F. D. Richards

A növény minden stílusú kertbe illik, a dizánjkertekben a hideg virágszínek, a természetes kertekben a finom levélzet és a laza fürtökbe rendezett, csillagalakú virágok kerülnek előtérbe. Harmonikusan mutatnak a kékes virágzatú gólyaorrok, pl. a ráncoslevelű gólyaorr (Geranium renardii ‘Terre Franche’)  társaságában. A magasra növő varjúháj fajokkal ültetve is látványos. Ősszel az őszirózsák és a díszfüvek, például a vesszős köles mellett szemet gyönyörködtető.

csillagmeteng szinfolt 07
peganum

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?