Etet, altat, lovagol, lekvárt főz – mi az?

Etet, altat, lovagol, lekvárt főz – mi az?

Egy modern fogadó a Tisza partján, amelyet Suttogónak hívnak. A szállás, vendéglő, lekvárbolt és állatsimogató az elmúlt években épült és nagyon sokan megkedvelték.

Nagykörű egy kis falu a Tisza partján, Szolnoktól mintegy 30 kilométerre.

A falu egykor a nemesi Petrovay-család birtokai közé tartozott és a 19. század második felében itt élt az a Petrovay György, akinek a mai Nagykörű köszönheti, hogy „Magyarország cseresznyéskertje” lehet.

A fiatal Petrovay György, aki akkoriban jogi tanulmányokat folytatott, apja halála után – félbehagyva a jogi tanulmányokat – átvette a megörökölt nagykörűi birtokot és gazdálkodásba fogott.

A Petrovay-kastély körüli 25 katasztrális hold területen gyümölcsöst és faiskolát létesítve kezdett gyümölcstermesztéssel foglalkozni.

A szükséges ismereteket szakkönyvekből, folyóiratokból gyűjtötte össze és adta tovább a Nagykörűieknek, mivel munkásait a helybeliek közül toborozta, megtanítva őket a gyümölcsfák telepítésére, oltására, gondozására.

A Petrovay-birtokon termesztettek almát, körtét, szilvát, őszibarackot, meggyet, de leginkább cseresznyét, abból is 65 fajtát, amelyek közül a napjainkban is sláger germersdorfi lett a leghíresebb.

suttogoetterem 02

Az azóta fogadóvá bővült Suttogó Étterem és Lovasudvar 2010 nyarán itt Nagykörűben nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. Az étterem vendégforgalma szezonális jellegű: a mozgalmasabb nyári turistaszezon késő tavasztól kora őszig tart, de egyre markánsabban rajzolódnak ki egy téli szezon körvonalai a falusi tél manapság reneszánszát élő disznótoraival.

Ebben a környezetben szinte kínálta magát a Fogadó tulajdonosai számára, hogy 2012-ben a nyári időszak felszabaduló ételkészítési kapacitásainak felhasználásával kézműves gyümölcstermékek: szörpök, lekvárok készítésébe fogjanak és létrehozzák a Suttogó Ízműhelyt.

A meghatározó alapanyagok számbavétele után következett az ízesítések kialakításának izgalmas időszaka, hiszen a „sima” gyümölcslekvárok mellett a készítők szerettek volna különféle íz különlegességekkel is előállni.

Megtapasztalni, hogy milyen képességek rejlenek a rebarbarában vagy egy kis gyömbérben, hogy melyik gyümölcs íze harmonizál a rozmaringgal, vagy napjaink sztárjával, a levendulával…

Az ízek kiválasztása, a receptek kidolgozása után kerülhetett sor a csomagolás mikéntjének kiválasztására, kitalálására: milyen alakú és mekkora üvegekbe kerüljenek a lekvárok, hogy nézzenek ki címkék és a jogszabályban előírtakon túl mi kerüljön rájuk, milyen legyen a színviláguk és így tovább.

Az első év lekvárkészítési és értékesítési tapasztalatai napvilágra hozták a fejlesztenivalókat.

A termékelőállítás terén – a készítés kézműves jellegének megőrzése mellett – ez elsősorban eszközfejlesztéseket jelentett, az értékesítés terén pedig a marketing készségek fejlesztését.

suttogoetterem 03

Ezek után érthetően kapóra jött a Suttogó Ízműhely számára az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 35/2013. (V.22.) VM rendelet megjelenése valamint az, hogy a Suttogó Ízműhely fejlesztési elképzelései beleilleszkedtek annak a LEADER szervezetnek (Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület - KTZVE) a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájába, amelynek illetékességébe Nagykörű tartozik.

A Fogadót üzemeltető vállalkozás pályázatát a KTZVE-LTK_PA/51 számú Helyi vállalkozások versenyképességének növelése marketingeszközök alkalmazása mellett megnevezésű intézkedésre „A Suttogó Ízműhely komplex fejlesztése” címen nyújtotta be 3 tevékenységre:

• eszköz- és gépbeszerzés,
• marketing,
• egyéb, a 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet (Vhr.) 31. §-ába nem tartozó tevékenység.

Eszköz- és gépbeszerzés keretében a kézműves élelmiszertermékek előállításának korszerűsítését szolgáló eszközöket, gépeket vásárolt az Ízműhely:

• magozó-passzírozó gép a hozzávaló különböző lyukméretű rostákkal,
• nagykonyhai botmixer,
• aszaló készülék,
• dunsztoló/csírátlanító készülék,
• vákuumozó főzőüst,
• nagyméretű lábasok.

A marketing tevékenység keretében további, az Ízműhely technikai felszereltségét erősítő eszközöket szerzett be a vállakozás:

• laptop,
• számítógépes szoftverek,
• professzionális fényképező,
• blokknyomtatók,
• csomagoló eszközök gyártásához szükséges kellékek.

suttogoetterem 04

Ugyancsak a marketing tevékenységhez tartoznak azok a szolgáltatások, amelyek az Ízműhely által nyújtott szolgáltatások marketingjét hívatottak szolgálni:

• új honlap készítése, amely kiegészül webshop-pal,
• 5 db kisfilm, amelyek bemutatják a Fogadó/Ízműhely által nyújtott szolgáltatásokat
• kiadvány készítése.

Az egyéb tevékenységbe sorolható szolgáltatások közül ki kell emelni a Témavezetés, projektkoordinálás tevékenységet, amelynek arról kellett gondoskodnia, hogy a fentebb felsorolt, a marketinghez tartozó eszközbeszerzéseket és a marketing tevékenységet erősítő szolgáltatásokat egy markáns üzleti koncepció (-stratégia) mentén, annak szempontjait figyelembe véve hangolja össze.

A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósult meg.
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR