Figyelem, ide bújnak a csigák!

Figyelem, ide bújnak a csigák!

Megelőző munkálatok.

A természetes jellegű kertekben számos búvóhely található a csigák számára. Mindig tartsuk az egyik szemünket ezeken a területeken, rendszeresen ellenőrizzük a puhatestűek megjelenését!

A meztelencsigák főként szürkületkor és éjszaka aktívak. Nagyon érzékenyek a kiszáradásra, ezért a nappalt nyirkos, védett helyen töltik. Elsősorban éjjel vagy nedves időben jönnek elő táplálékot keresni. Kedvelik a repedéseket, például az agyagos talaj repedéseit a nagy szárazságban. Ugyancsak előszeretettel húzódnak a föld és a fal közé, üregekbe, fák vagy kövek alá.

figyelem csigak 02

A lelógó, csüngő növények alatt is ideális búvóhelyet találhatnak maguknak, védve a tűző naptól. A nagylevelű bokroknál például az alsó, földön fekvő levelek sokszor elhalnak a fényhiány miatt. A csigák kedvelik ezt, ezeken a helyeken gyakran a petéiket is lerakják. Éppen ezért az elszáradt leveleket rendszeresen távolítsuk el! A talajrepedések lezárásában segíthet a föld rendszeres gereblyézése is.

figyelem csigak 03

Szándékosan is létrehozhatunk ilyen búvóhelyet, például egy deszkát helyezhetünk a veteményesbe, az előzőleg megnedvesített talajra. Az ide húzódó csigákat később könnyen összeszedhetjük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR