Fóliasátor helyett: régi üveges ajtókkal fedett ágyásokban terem a friss zöldség

Fóliasátor helyett: régi üveges ajtókkal fedett ágyásokban terem a friss zöldség

A Kertészkedők Klubjában mutatta be régi, bontott üveges balkonajtókkal fedett ágyásait Karl Ágnes. A következőkben ő mesél arról, miért választotta ezt a megoldást, valamint arról, hogy használat közben eddig hogyan vált be:

Tavaly végre ki tudtuk cserélni a 30 éves balkonajtókat, már sajnos nagyon huzatosak voltak és cserét követően a sufniban álltak. Sokat gondolkoztam rajta, mire használhatnánk fel, mert nem szeretek dolgokat kidobni.

A tél végén gyakran olvasgattam régi magazinokat, és egy 2016-os februári kertészeti újságban láttam melegágyat, ami persze profi volt, boltban vásárolt könnyűszerkezetes. Az ötlet ekkor jött: ha kicsiben és nagyban is működik, én miért ne csinálhatnám meg közepesben?

Szerettem volna minél előbb saját friss zöldséget a család asztalára tenni. A hosszú tél után türelmetlen voltam és fóliasátrat nem állt módomban készíteni vagy vásárolni. Ezenkívül az ajtószárnyaktól is meg akartam szabadulni a sufniból.

A párom partner volt az elkészítésében. Valójában csak az ötlet és a festés volt az enyém, a munka oroszlánrészét ő vállalta magára.

magasagyas balkonajto 02

Amire szükség volt

Szükség volt az ajtószarnyakra, de biztos vagyok benne, hogy régi ablakszárnyból is el lehet készíteni. Némi faanyagra volt még szükség keretnek, pár csavarra és mivel szeretném, hogy tartós legyen, ezért kívülről lekezeltem viaszos lazúrral. Emellett tettünk rá láncot, hogy ha fúj a szél, nehogy megemelje az ajtószárnyat és letörje.

Ennyi idő alatt készültek el

Két délután alatt megvoltak. Valójában a faanyag összevágása, maga a festés és a gödör kiásása vette el a legtöbb időt. Összeszerelni nem tartott sokáig.

magasagyas balkonajto 03

Milyen föld van bennük?

Hogy fagybiztos legyen, az elhelyezés előtt egy kb. 40 cm melyen kiástam alatta a földet, a gödör aljara istállótrágyát szórtam, annak a tetejére érett komposztot, arra pedig a kiásott föld egy részét kevertem boltban vásárolt palántázófölddel. Nagyon jó tapasztalatom van ezzel a keverékkel, általában minden kikel benne.

Elsőként retket és egy kanadai zöldsaláta fajtát vettettem bele.

Ez az első szezon, gyűjtjük a tapasztalatot. Egyelőre nagyon tetszik, mindig fellelkesít, amikor valami sikerül és amikor a növény egészségesen fejlődik. Ősszel és tavasszal mást vetek bele, szeretném kikísérletezni, mi mindenre használhatom.

magasagyas balkonajto 04

Amit módosítani érdemes rajtuk

A lejtése nem lett elég meredek. Talán az elülső rész alacsonyabb lehetne. Illetve még szeretnék rá fogantyút szerelni, hogy könnyebb legyen nyitni és csukni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR