Előtte-utána: ezért is fontold meg, hogy magaságyásod legyen!

Előtte-utána: ezért is fontold meg, hogy magaságyásod legyen!

Olvasónk, Pelyvás Anna osztja meg a tapasztalatait a magaságyásokkal – készítésükkel és az azokban való zöldség- és gyümölcstermesztéssel – kapcsolatosan.

Tavaly kezdődött...

Az egész magaságyás-történet tavaly kezdődött, amikor is sikerült megvásárolni a szomszédos telket, amelyhez 13 éve senki nem nyúlt. A kertben elszáradt beteg hamisciprusok, bodza és mindenféle folyondár, valamint a 13 éve összegyűlt gaz volt.

A cél az volt a vásárlással elsősorban, hogy a család részére zöldséget, gyümölcsöt kezdjünk el termeszteni, de ahogy kezdtük kitakarítani a kertet rájöttünk, hogy itt valami egyedi megoldásra lesz szükség. A 13 év nemtörődömség sajnos olyan állapotba hozta a földet - tarack, gyökerek mindenhol - hogy az csak évek munkájával lett volna alkalmas bármilyen növény termesztésére.

Általában én vagyok itthon az ötletgazda a párom pedig a kivitelező, így leültem az internet elé és elkezdtem keresni a lehetőségeket. A magaságyásokról Bálint gazdánál találtam először ötletet, aztán elkezdtem jobban beleásni magam a témába és rájöttem, ha szeretnénk tényleg termeszteni valamit is, akkor csak ez a megoldás.
Azt is hozzá kell tennem, hogy a 3 kutyánk is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy magaságyásunk legyen, a hagyományos konyhakertet kerítéssel zártuk volna el, de így erre nem volt szükség.

magasagyas fontold meg 02

Aztán így készültek el egyetlen hét alatt

A párom osztott, szorzott, tervezett és kezdetét vette a kivitelezés. Ahogy kitakarítottunk egy részt, azonnal elkezdtük a magaságyást is készíteni. A mi ágyásaink OSB lapokból, illetve 5x10-es stafniból készültek. 5x1,25 méteresek és 50 centi magasak, szélesebbet nem szabad készíteni, hiszen mindkét oldalról át kell érni kényelmesen. Három helyen átmenő csavarokkal vannak megerősítve, mert bírniuk kellett a föld súlyát is.

Először mindent kitisztítottunk a területről, aztán geotextillel letakartuk. Majd erre jött egy réteg 8-16-os mosott kavics, az ágyás első keskenyebb részét nyitva hagytuk és telehordtuk termőfölddel, illetve érett marha trágyával.

A négy darab ágyás egy hét alatt lett teljesen kész, amikor már alkalmas volt az ültetésre. Mivel a veteményezéssel már meg voltunk késve és tapasztalatunk se volt arról, hogyan és mit érdemes ültetni, így paprika, uborka és paradicsom palánták kerültek a földbe.

magasagyas fontold meg 03

Idén tovább bővültek

Ebben az évben bővült még a magságyásos területünk is, az új telken volt egy kis faház, amit felújítottunk és abból kikerültek ablakok, ajtók és két fenyő ágykeret is, illetve az építkezéshez hozott anyagokkal jó pár raklapunk is lett. Úgyhogy újra ötleteltünk és az ablakkeretekből lett egy salátás melegágyam, egy nagy raklapból fűszerkertem és a keretekből pedig egy eperágyás.

magasagyas fontold meg 04

Sok-sok előny a magaságyás javára

Hogy mennyivel lett jobb a magaságyás, mint a hagyományos kertészkedés, amiben azért már volt tapasztalatom, azt az mutatja legjobban, hogy 60 üveg lecsót főztem be tavaly és az összes ismerősöm paprikát és paradicsomot evett. Idén már minden olyan magot elültettem, amit hagyományos kertben kipróbáltam: hagymát, babot többfélét, borsót, retket, krumplit, répát, zöldséget.

Már akkor neki tudtam állni a kerti munkának, amikor más a késői tél miatt még a kertbe se tudott bemenni.

A kutyáim mellett lehet szép és hasznos kertem is anélkül, hogy körbe kerítést kellene tennem.

Valamint nem kell állandóan gazolni, kapálni az ágyások közti utakat, de ami a legfontosabb, egy hét után már mutatkozik a hagyma zöld szára és a retek is kibújt, a magaságyásban ugyanis sokkal melegebb a föld, mint egy hagyományos kertben, viszont a kialakítása miatt jobban tartja a nedvességet is. A salátás melegágyamban már 3 nap után mutatkoztak a pici levelek és az egy hete ültetett eper virágzik.

Azóta is keresem az ötleteket, későbbiekben tervben van egy üvegház is az egyik ágyáson, és mivel van még hely bőven, így biztosan lesznek még további ágyásaink, faanyag van még bőven az építkezésből.

Kapcsolódó cikkeink:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?