Ziliz: az éhes kirándulók legjobb barátja

Ziliz: az éhes kirándulók legjobb barátja

Egyben mályva, papsajt, pillecukor és gyógynövény ez a minden részében ehető és jóízű, ráadásul gyakori növény.

A ziliz szó a szláv nyelvekben a mályvát és rokonait jelenti. A ziliz tudományos neve Althaea, amely ógörög származású, és gyógyító jelentésű. Az orvosi ziliz (Althaea officinalis)  a mocsárrétek, árterek, nedves élőhelyek nagy termetű, erőteljes, gazdagon elágazó, bársonyosan molyhos évelő növénye.

A zilizből minden darab finom falat

Minden része ehető, a föld alatti gyöktörzse főzve tápláló étel, a levelei főzeléknek és salátának is kiválóak, a virága is finom falat. Az igazi csemege viszont a zilizek még zöld ’papsajt’ termése, amely nyersen is ehető, és az éhes vándorra, manapság inkább a turistára váró természetbéli finomság. Persze ezt a korongszerű, a bibeszálak sokaságával megegyező számú részterméskéből álló ’papsajtot’ nem csak a kirándulásokon lehet rágcsálni; saláták dekorációjaként nyersen és főve is ajánlják.

Gyógynövény

A ziliz eredetileg táplálék volt, de már az ókori görögök felfedezték számos gyógyító hatását, amelyekért ma is a gyógynövény készítmények egyik legkedveltebb alapanyaga, és az officinalis = orvosi fajnevet is kapta.

Természetes pillecukor

Az orvosi ziliz angol neve marsh-mallow = mocsár-mályva, mert sokáig a növény gyökeréből nyert szirup adta az amerikai tábortüzeknél sütögetett mályvacukor (pillecukor, habcukor) ízét, ahogy a halva vagy halawa néven ismert keleti édességét is.

Hasznos rokon: a kender ziliz

A kender ziliz (Althaea cannabina)  a hazai száraz gyepek nagyon magas, de vékony termetű évelő növénye. Nevét a kenderszerű = cannabina leveleiről és a hosszú rostokban gazdag száráról kapta.

Virága, virágszerkezete, az oszloppá összenőtt porzószálai és a ’papsajt’ termése nagyon hasonlít az orvosi rokonára. A mályvafélék még éretlen, zöld termése állítólag sajt ízű, de azt tapasztalatból állítom, hogy kellemes rágcsálnivaló. Hogy miért a papoké, azt nem sikerült kiderítenem. Egyes szófejtők szerint csak gúny, mások szerint a papok csinálták a legjobb sajtokat, ami egyébként történelmi tény. Nekem gyanús, hogy csak a német Käsepappel = sajtmályva félrehallása. A német népi növénynévben ugyanis a ’Pappel’ nem nyárfát vagy papot jelent, hanem kisgyerekeknek való papit, azaz pépes kását, amit valóban mályvatermésekből is készítettek.

ziliz kirandulok baratja 02
Orvosi ziliz virága

ziliz kirandulok baratja 03
Orvosi ziliz a mocsárréten

ziliz kirandulok baratja 04
Orvosi ziliz levelei

ziliz kirandulok baratja 05
Orvosi ziliz virágai

ziliz kirandulok baratja 06
Kender ziliz virága

ziliz kirandulok baratja 07
Kender ziliz levele

ziliz kirandulok baratja 08
Kender ziliz 'papsajt' termése

ziliz kirandulok baratja 09
Kender ziliz bibéi és porzói

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR