Oregánó: ezért pizza-illatú sok déli domboldal

Oregánó: ezért pizza-illatú sok déli domboldal

A szurokfű hozta magával a mediterrán illatot a magyar rétekre. Aki otthon is ültet, nem szorul többé bolti oregánó fűszerre.

Az oregánó becsületes magyar neve újabban "közönséges szurokfű", azért kétszavas, mert a botanikusok igyekeznek a tudományos név mintájára magyarul is nemzetség- és fajnevet megkülönböztetni. Van logika a törekvésben, de én nem erőltetném ennyire, különösen az ilyen esetekben nem, ahol nem jut eszükbe izgalmasabb a "közönséges" jelzőnél, ami nálam első helyen sajnos faragatlant  jelent és nem a mindenfelé elterjedtet. Pláne, hogy az Új magyar füvészkönyvben  a szurokfű nemzetségnek csak egyetlen faja van Magyarországon. A tudományos neve Origanum vulgare, és itt a kettős név kézenfekvő, hiszen csak a Wikipedia 54 fajt sorol fel világszerte az Origanum nemzetségből.

De miért szurok?

Sajnos a szurokfű magyar nevének jelentését még senkinek nem sikerült meggyőzően megfejtenie, talán még a gyapjú feketésre festése az esetleg hihető. Van, aki szurok illatúnak érzi a szurokfüvet, és ebből vezeti le a névadást. Én inkább mediterrán illatúnak érzem azokat a réteket és erdőszéleket, ahol sok a szurokfű.

De a kiránduláson megéhezett unokáim délidőben már pizza illatot is éreztek a hegyoldalban, ami nem véletlen. Az oregánó a Földközi-tengeri országok ételeinek alapvető fűszere. A görög névmagyarázat, hogy az oros = hegy és a ganos = fénylő szavakból jött volna össze a növénynév nagyon erőltetett, és a nyelvészek szerint teljesen alaptalan.

Mindenhol megterem, még otthon is!

Mindez semmit nem von le a szurokfű nagyszerűségéből. A mediterrán származású fűszernövény az egész Kárpát-medencében meghonosodott, a tövénél kissé fásodó évelőként meghódította a száraz gyepeket, a nedvesebb réteket, az árnyékos erdőszéleket. Levelei megdörzsölve vagy csak végigsimítva, a virágai érintés nélkül is illatoznak.

oregano pizza illatu 02
Szurokfű habitusa felülnézetben

oregano pizza illatu 03
Nedvesebb réten növő szurokfű dús virágzata

oregano pizza illatu 04
Árnyékban növő kisebb példány gyöngyházlepkével

oregano pizza illatu 05
Szurokfű ajakos virágai

oregano pizza illatu 06
Szurokfű virágzata oldalról

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR