Zamatos turbolya: mindenhol elérhető, ehető vadnövény

Zamatos turbolya: mindenhol elérhető, ehető vadnövény

A francia konyha finom fűszere nálunk szinte mindenhol gyűjthető vadon is. Mielőtt hazavisszük, feltétlen szagoljuk is meg.

Sok a turbolya, de csak egy zamatos

A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium)  nevében a zamatos szó most nemcsak botanikai kellék a kettős névhez. Nagyon sokféle turbolya van, de konyhai kísérletezésre csak a zamatos fajt ajánlom. A zamatos turbolya egész Európában honos, fűszernövényként sokfelé termesztik. Néha kiszökik a kertekből, és így kultúrszökevényként is gyakori a hazai természetben. Bevallom, hogy a szófejtési próbálkozásaim ebben az esetben nem jártak sikerrel, a turbolya szó szláv származék, az “Anthriscus” szálkásat, a “cerefolium” viaszos levelűt jelent az etimológiai szótárak szerint, de sajnos egyik tulajdonságot sem tudom a növényhez kötni. A zamatosat pedig értjük, ánizs illatú és nagyon kellemes ízű. A franciák fines herbes (finerb-nek ejtendő) négytagú fűszerkeverékének kötelező alkotórésze a metélőhagyma, a tárkony és a petrezselyem mellett. Ánizs, majoranna, kakukkfű, bazsalikom és rozmaring a leggyakoribb szabadon választható kiegészítők.

Akácosok aljnövényeként gyakori

A zamatos turbolya fél-egyméteresre megnövő, egynyári, lágyszárú növény. Korán indul növekedésnek, gyakran már tavasszal is szedhető. A legbiztosabb beazonosítási ismérv az illata: aki egyszer már szagolgatta, nem téveszti el. Kevésbé fejlett szimatúaknak használ a levelek szétdörzsölése, és ha az illat stimmel, nyersen is lehet kóstolgatni. A leggyakrabban akácosok aljnövényeként lehet találkozni vele. Újabban sok helyen látom mesterséges erdei tisztásokon, ahol az özönfákat (köztük az akácot) kiirtották, és az egész területet zamatos turbolya borítja.

Megkülönböztető jegyei

A zamatos turbolyának persze vannak szemmel látható megkülönböztető tulajdonságai is. A dús, petrezselyemre hasonlító levéltömeg, a bordás szárrészek, a pelyhesen szőrös levélnyél és fonák, a levélhüvelyek fehér szegélye és pelyhessége határozói bélyegek. Az ernyős virágzat a fehér szirmú apró virágokkal viszont nagyon gyakori ebben a számos mérgező fajt is magában foglaló növénycsaládban.

Frissen is, szárítva is fogyasztható

Elvirágzás után már nem olyan finom a növény aromája, salátákba nyersen csak a legfrissebb tavaszi hajtások valók. Tojásételekhez, húsokhoz, szószokhoz, levesekhez és vaj fűszerezésére a kifejlett növény levelei a legízesebbek. Fagyasztva és szárítva is árulják, de nálunk olyan gyakori a növény, hogy könnyen hozzájutunk a friss leveleihez.

zamatos turbolya eheto 02
Zamatos turbolya petrezselyemszerű levéltömege

zamatos turbolya eheto 03
Zamatos turbolya mező a kiirtott özönfák helyén

zamatos turbolya eheto 04
Zamatos turbolya levele

zamatos turbolya eheto 05
Zamatos turbolya pelyhes levélnyele és levélhüvelye

zamatos turbolya eheto 06
Zamatos turbolya fejlődő virágzata

zamatos turbolya eheto 07
Zamatos turbolya virágok

zamatos turbolya eheto 08
Zamatos turbolya virágzásban

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR