Így szaporítsunk bolti fűszernövényt tőosztással!

Így szaporítsunk bolti fűszernövényt tőosztással!

Megmutatjuk, hogyan növelhetjük a frissen vásárolt cserepes gyógy- és fűszernövényeink számát egy egyszerű eljárással, a tőosztással.

A tőosztást vétek lenne nem kipróbálni: ingyen juthatunk további növényekhez, ha a szupermarketben vásárolt cserepes fűszernövényeinket ezzel a módszerrel szaporítjuk.

Ezeket a növényeket többnyire magról nevelték, és rendszerint mindegyik cserépben szorosan egymás mellett több fiatal növény is kifejlődött. Ezek tövei a vegetációs időszak alatt bármikor szétválaszthatók több kisebbre és újraültethetők.

A legtöbb fűszernövénynek sok fényre van szüksége a fejlődéshez; a bazsalikom például különösen igényli a meleg környezetet. Az évelőként is tartható kis kerti cserjék, mint például a zsálya, a rozmaring vagy a kakukkfű tőosztását tavasszal célszerű elvégeznünk, majd a leválasztott új növényeket külön-külön cserepekben nevelnünk mindaddig, amíg megerősödve a kertben konténeres növényként vagy ágyások szegélynövényeként nem folytathatják pályafutásukat.

Lássuk tehát, hogyan történik a bolti fűszernövény tőosztása, hogy további anyagi áldozat nélkül juthassunk újabb példányokhoz!

Amire szükségünk lesz

  • általános ültetőkomposzt
  • 9 cm átmérőjű ültetőedények
  • bolti fűszernövény

1. lépés

A növényt alaposan öntözzük meg, majd az edénye oldalát kissé összenyomva lazítsuk meg a gyökerét. Óvatosan csúsztassuk ki a gyökérlabdát az edényből; a másik kezünkkel tartsuk meg.

bolti fuszernoveny toosztasa 01

2. lépés

Óvatosan válasszuk szét a gyökérlabdát több kisebb darabra. Fontos, hogy mindegyik gyökérzet elég nagy legyen a fennmaradáshoz és a további fejlődéshez. A bokros növekedésű fűszernövények rendszerint 1-1 tőből, esetleg 2-3 tőből álló további egyedekre oszthatók.

bolti fuszernoveny toosztasa 02

3. lépés

Egyenként ültessük el a szétválasztott kis növényeket. A művelethez általános célú komposztot használjunk, és a növényeket a cserepekben középre elhelyezve ugyanolyan mélyre ültessük, mint ahogy a bolti cserepükben voltak. Óvatosan lapogassuk le, tömörítsük a komposztot a növény töve körül.

bolti fuszernoveny toosztasa 03

4. lépés

Vágjuk vissza a lomb felső részének legnagyobb részét egészen az alul elhelyezkedő kisebb hajtásokig. A frissen átültetett növények cserepét helyezzük világos, meleg helyre, ahol hamarosan ismét szép, dús lombot fejlesztenek, amelyről aztán a teljes szezonban csipegethetjük a zsenge leveles hajtásokat.

bolti fuszernoveny toosztasa 04

Tőosztásra alkalmas bolti gyógy- és fűszernövények

Fotók: gardenersworld.com

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR