Gombapaprikás kertész módra

Gombapaprikás kertész módra

Aki paprikát termeszt a kertjében, az felkészül a növényt fogyasztó gombák támadására is. Mi pedig most felkészülünk a gombairtásra.

Melyek azok a gombás betegségek, amelyek veszélyeztetik a kerti paprikaültetvényünket? Vigyázat, már a palántaneveléstől kezdve résen kell lennünk, ha termést szeretnénk fogyasztani a nyáron.

Paprika pítiumos palántadőlése

A talajfertőző gomba gazdanövényköre széles. Csak szikleveles korig fordul elő a betegség. Tünetei a talajban: a csíranövények gyökere, sziklevele elbarnul, elpusztul, a növények nem kelnek ki. A palánták gyökérnyaki része üvegessé válik, befűződik, elbarnul, a növény kidől. A gomba számára a magas vízkapacitású, levegőtlen és savanyú talaj, valamint a magas 28 °C hőmérséklet a kedvező. Ezzel a gombával tehát elsősorban palántaneveléskor találkozhatunk.

paprika pitium

Védekezés: magvetés után, valamint kelés után a talajt be kell öntözni propamokarb hatóanyagú készítménnyel. Palántanevelésre, beállított PH-val rendelkező magvető és palántanevelő közeget használjunk.

Paprika makrofominás szárkorhadása és tőhervadása

A betegség a szabadföldi paprikán a melegebb égövi országokban fordul elő, különösen akkor, ha a nyár aszályos. A gazdanövény köre rendkívül széles, a legfontosabbak a napraforgó, kukorica, szója, cukorrépa, bab és a paprika. A betegség a tövek sárgulásával, lankadásával, majd hervadásával jelentkezik. A gyökerek először elbarnulnak, majd később elkorhadnak. A szártövön ugyancsak barnulás, majd korhadás észlelhető. Fertőzési forrás a talajba került növényi részek, amelyeken a kórokozó hosszú ideig életképes marad. A gomba vetőmaggal is átvihető. A kórokozó számára a magas 25-30 ºC körüli hőmérséklet és az alacsony vízkapacitás kedvező.

Védekezés: Paprikát lehetőleg kalászos után és monokultúrában ne termesszünk. Csapadékos évjáratban a betegség kisebb mértékű megjelenésére számíthatunk, öntözéssel a megbetegedés mértéke csökkenthető. Vegyi védekezéssel kielégítő eredmény nem érhető el.

Paprika rizoktóniás palántadőlése

A palántadőlést okozó gombák közül előfordulása a leggyakoribb, és legjelentősebb. A növények nem csak szikleveles korukig, hanem később, lombleveles korukban is megbetegedhetnek. A palántakori betegség utóhatásaként a kifejlett növények is elpusztulnak. A csíranövények sziklevele, gyökere elbarnul, elpusztul a növények nem kelnek ki, a kelés hiányos lesz. A palánták gyökérnyaki része üveges lesz, elbarnul, befűződik, a palánták kidőlnek, levelük sokáig zöld marad, nem hervad el. A kifejlett növények gyökérnyaki részén részleges parásodás figyelhető meg. A növények könnyen eltörnek, vagy pedig terméskötődés után elhervadnak, elszáradnak. A kórokozó egy talajlakó gomba, fertőzésének forrása a talaj, alacsony hőmérsékleten, 15-18 °C között a legerősebb, 21 ºC fölött pedig csökken fertőzőképessége.

Védekezés: A palántanevelési közeg fertőtlenítése fungiciddel, illetve talajgőzöléssel. Gombaölő kezelésnél cineb, kaptán, benomil, tiofanát-metil hatóanyagú készítményeket lehet használni.

Verticilliumos hervadás

A betegség számos termesztett növénynél előfordul. A paprika verticilliumos hervadása az edényrendszer betegsége, amely meleg területeken komoly problémákat tud okozni. Nálunk ritkán, levegőtlen talajon termesztett állományokban jelentkezhet. A paprika verticilliumos hervadásának első tünetei a hervadó és felcsavarodó felnőtt levelek. Ahogy a betegség előrehalad, a levelek súlyosan megsárgulhatnak, és lehullhatnak a növényről. A kórokozó megszakítja a növényi nedvek áramlását, az erek megsötétedését okozza.

Az egy oldali hervadás a betegség jellegzetes tünete, ami nem érint minden ágat, mert az edények csak részlegesen fertőzöttek.

Védekezés: A kémiai védekezés, valamint a vetésforgó eredménytelen. Kerüljük a levegőtlen, hideg, vizes, nyirkos talajokat. Fajtaválasztásnál vegyük figyelembe a termesztett fajta toleranciáját.

Fuzáriumos hervadás - Fuzárium spp.

A növények a déli órákban hervadnak, majd elpusztulnak. A szárat felvágva az edénynyalábok részlegesen vagy teljesen barnák. A gomba az egészséges növény gyökerét nehezen tudja megtámadni, behatolásukhoz valamilyen gyökérsérülés kell. A fuzárium gomba hőigénye aránylag magas 20-30 °C-os talajhőmérsékletet igényel.

Védekezés: Agrotechnikai megoldások léteznek. A paprika ültetvény talaj előkészítésénél érdemes erősen lazítani a földet, illetve a csepegtetőcsövek ne közvetlenül a tövek mellé kerüljenek. Vegyszeres védekezésre a tünetek megjelenése után már nincs lehetőség, a tőkezelés eredménye nem egyértelmű.

Az összeállításban nagy segítségünkre volt „Az Artis (Arthrobothrys oligospóra) készítmény hatásai a paprikában" című szakdolgozat, Csatordai László munkája. Aki szeretné kipróbálni az Artis termésnövelő készítményt, akkor az itt megrendelheti >>

artis

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR