Eltérő vitamintartalom.
A fejessaláta fogyasztásának sokan úgy állnak neki, hogy csak a középső leveleket használják fel. A zsenge, középső levelek valóban édesek, nem véletlenül szedik ki többen ezeket elsőként a salátából. Nem árt azonban tudni, hogy a külső levelek fogyasztása egészségesebb.
A fejessaláta értékes anyagokkal lát el minket, hiszen kalciumot, vasat és más fontos ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz. Nem utolsósorban pedig találunk benne fehérjét, az A-vitamin provitaminját, valamint B1-, B2-, B6-, C- és K-vitamint is.
A salátalevelek vitamintartalma meglepő módon nem egyforma. Amíg a világosabb, középső leveleké csak 5%, addig a külső, zöldebbeké akár 50-60% is lehet. Noha a külső levelek keserűbbek és kevésbé ropogósak, fogyasztásuk egészségesebb. A feldolgozásnál érdemes a vastagabb szárakat és a levélcsúcsokat eltávolítani.