Guarana: a dél-amerikai növény nevével mi is találkozhatunk

Guarana: a dél-amerikai növény nevével mi is találkozhatunk

Koffeintartalmú paszta.

A guarana a szappanfafélék családjába tartozó növény, kúszócserjeként vagy liánként nő, akár a 12 méteres magasságot is elérheti. A toktermése értetten narancspirosra színeződik, részben kinyílik, így láthatóvá válik benne az 1-3 mag.

Az Amazonas mentén a guaranát már évszázadok óta ismerik és használják az indiánok, napjainkban Brazíliában, Venezuelában és Paraguayban ültetvényeken termesztik.

guarana del amerikai 02
A C MoraesYellow Green Farmers Market

Hasonlóan, mint a kakaónál és a csokoládénál, az indiánok a guarana pasztáját használják. Gyógyszerként is alkalmazták, mivel enyhe lázcsökkentő hatással bír, fizikai gyengeség esetén pedig serkentő hatása miatt az állóképességet erősíti. Telítettségérzetet okozva csökkenti az éhség és szomjúságérzete is.

A termés feldolgozása során a szikleveleket pörkölik, finomra aprítják, vízzel összepréselik és szárítják. A meghámozott, kiszárított magokból világosbarna por készül, ezt manióka liszttel keverve, hideg vagy meleg vízben oldják és mézzel ízesítve isszák.

guarana del amerikai 03
Gustavo Facci

A termés a kesernyés magokkal együtt nagy dózisban tartalmaz koffeint. A paszta koffeintartalma 3-6%, a tannintartalma 2-3 %, mindkét alkotó rendkívül fanyar, keserű ízt eredményez. Éppen ezért nem fogyasztják tisztán, hanem különböző élelmiszerekhez adják, így például limonádékban, élénkítő hatású italokban találkozhatunk vele, de csokoládékat, rágókat és teákat is ízesítenek guaranával.

guarana del amerikai 04
Ognjen Odobasic

A guaranatartalmú élelmiszerek a mennyiségtől függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, a teljesítőképességet. A növény alkalmazása veszélytelen, de nagy adagban, egyénenként változóan, a koffein mellékhatásaként szapora szívverést, gyomorfájást, idegességet, remegést okozhat.

Bevezető kép: Bernard DUPONT

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR