Szokatlan, de gyorsan növő kúszónövény lehet a komló a kertben

Szokatlan, de gyorsan növő kúszónövény lehet a komló a kertben

Ehető hajtások.

Komló a kertben? Miért is ne? A komló gyorsnövésű, mutatós növény, amelyet a konyhában és a házipatikában is hasznosíthatunk. Már márciustól ültethetjük a konténeres növényként nevelt példányokat.

A komló kúszónövény, ezért támasztékot igényel. Akár huzalrendszert, akár rácsot, vagy kerítést is használhatunk, amire felfuthat. A hajtások 5-8 méteresre is megnőhetnek, emiatt legalább 1,5-2 méter magas támasztékot érdemes készíteni.

komlo gyorsan novo 02

Önmagában, szoliterként ültessük a terasz szélére, lugasként vagy takarónövényként. Amennyiben sövényt szeretnénk belőle nevelni, folyóméterenként 2-3 növénnyel számoljunk. A szolitereknél 2 hajtást, a sövénynövényeknél viszont 3-4 hajtást hagyjunk meg. A legjobb, ha a kiválasztott hajtásokat a rácshoz igazítjuk és megkötjük, így idővel sűrű, tömött szerkezetű növényfalat kapunk.

komlo gyorsan novo 03

Augusztus végétől szeptember közepéig szüretelhetjük a termős növények virágzatát, amely a megnövekedő murvalevelekkel és takarópikkelyekkel tobozszerűvé válik. Ehhez a komlót a talajszint felett kell visszavágnunk, majd a tobozokat leszednünk és megszárítanunk. A népi gyógyászatban a teáját nyugtató, altató hatása miatt fogyasztják. A fiatal komlóhajtásokat is szedhetjük, belőlük saláta készíthető, de más zöldségekhez hasonlóan párolva, levesben, rakott ételekben is helyet kaphatnak. Vadon is gyűjthetjük a kora tavasz legfinomabb erdei-mezei zöldségét.

komlo gyorsan novo 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR