Kínai kúszómagnólia: egy dekoratív gyógynövény Ázsiából

Kínai kúszómagnólia: egy dekoratív gyógynövény Ázsiából

Öt íz.

Egyre több egzotikus, ázsiai gyógynövény talál magának utat az európai kertekbe. A gojiról már sokan hallottak, most ideje megismerni egy másik fajt, a kínai kúszómagnóliát, másnéven schisandrát is!

A kínai kúszómagnólia vadon termő, aromás illatú kétlaki kúszónövény. Fás, csavarodó szárral, 10-15 méteresre is megnövő indákkal rendelkezik. Virágai rózsaszínűek, termése összetett bogyótermés, a piros, ribizlire hasonlító gyümölcsök fürtökben lógnak.

Téltűrő és kedveli a félárnyékot, levelei ősszel sárgára színeződnek. Második évtől számíthatunk komolyabb termésre. Ajánlatos támrendszer mellett nevelni.

Kínában a kúszómagnóliát ’wu wei zi’-nek nevezik, ami annyit tesz: gyümölcs 5 ízzel. A tradicionális kínai gyógyászatban növény gyógyhatására is az íz alapján következtetnek is. A kínai medicinát persze hosszadalmas lenne megismernünk, de a lényege az, hogy minden íz összeköthető valamelyik szervünkkel, amelyben az energiákat mozgatja.

kinai kuszomagnolia 02

Az öt íz és a hozzá tartozó szervek pedig: savanyú (máj/epe), keserű (szív/keringési szervrendszer), édes (gyomor/lép/hasnyálmirigy), csípős (tüdő/belek) és sós (vese/húgyhólyag). Az öt íz együtt tehát gyakorlatilag az egész testre hat. A gyümölcs húsa és héja édes és savanyú, a magok csípősek, keserűek és sósak. Ezért a kúszómagnólia a kínai gyógyászat szerint szinte minden bajra alkalmazható.

A levelekből és a gyümölcsből is készítenek teát, utóbbiból ivólevet is. A gyümölcs magas C-, B6- és E-vitamin tartalmú, ezenfelül pedig karotinoidokat, illóolajokat, flavonoidokat és lignánt is tartalmaz.

A lignánok kémiai szerkezete a női hormonokéra hasonlít, ezért fitoösztrogénként alkalmazhatók. A kutatások szerint mell- és prosztatadaganatokkal szemben megelőző hatásúak lehetnek. Angliai kutatások meglepően jó eredményeket mutattak az erekre gyakorolt hatásában, ezért érelmeszesedésnél, a zsírlerakódások feloldásában lehet szerepe. Ígéretesnek tűnik májvédő, immunrendszererősítő, hangulatjavító hatása is. Kínában afrodiziákumként is számontartják.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR