Gyógynövényekkel a mentális jólétért

Gyógynövényekkel a mentális jólétért

Egészségtelen életmódunk, rohanó életünk egy idő után megteszi hatását: ha nem figyelünk magunkra, egyre több időt tölthetünk orvosnál, egyre több pirulát kell szednünk különböző problémáink kezelésére. Ha még nem alakult ki krónikus betegségünk, megpróbálhatjuk a gyógynövények tudatos használatával is enyhíteni a bennünket érő káros hatásokat.

Stressz enyhítése természetes módon

Számos gyógynövény használható hagyományosan stressz és szorongás enyhítésére. Talán a legismertebb ezek közül a levendula, amelynek illóolaja nyugtató hatású, inhalálható, masszázsolajként vagy akár teaként is alkalmazható. A kamillának is hagyományosan nyugtató hatása van, teaként fogyasztva lefekvés előtt segíti az alvást és a nyugodt pihenést. A citromfű szintén széles körben használt nyugtató hatású gyógynövény, teaként vagy étrend kiegészítő formájában is fogyasztható. Szintén ismert nyugtató hatásáról a valeriana gyökér, ami segíthet az alvászavarok kezelésében is.

Kevésbé ismert talán a borágó olaj, ami gazdag esszenciális zsírsavakban, amelyeknek fontos szerepet tulajdonítanak az idegsejtek és agysejtek egészségének fenntartásában, így számos alkalmazási területe közül a stressz hatásainak csökkentésére is javasolhatják. Szintén jótékony hatású a passiflora, más néven örömvirág, melynek kivonatát számos alvássegítő termékben alkalmazzák az alvásminőség javítása érdekében.

Ha úgy találjuk, a bennünket érő stressz fő forrása munkakörünkből adódik, de nem látunk megoldást a helyzet változtatására, akkor nézzünk bátran körül, milyen egyéb lehetőségek lennének számunkra szakterületünkön és lakóhelyünkön. A Profession oldalán akár a békéscsabai állásokra szűrve is tudunk keresni a nyitott pozíciók között.

hobbikert.hu profession gyogynolveunyekkelamentalisjoletert 2

Koncentráció, mentális teljesítmény javítása

Ha koncentrációnkat, éberségünket szeretnénk természetes módon javítani, abban is segítségünkre lehetnek egyes gyógynövények, természetesen az egyéni hatások figyelembevételével. Hagyományosan használják például a ginkgo biloba leveleket a keringés és az agy teljesítményének javítására, egyes tanulmányok szerint segíthet a koncentráció és memória javításában is. A ginseng szintén rendelkezik idegrendszert stimuláló hatással és támogathatja a mentális teljesítményt, bár néhányan érzékenyek lehetnek rá, ezért a mellékhatások ismeretében, kellő óvatossággal használjuk.

A rozmaring szintén hagyományosan ismert a koncentrációt és éberséget növelő hatásáról, illóolaját inhalálva vagy teaként is fogyaszthatjuk. A borsmenta illóolaj szintén stimulálhatja az elmét és segíthet az éberség fenntartásában, inhalálhatjuk vagy teába is tehetjük. A gyömbér serkentheti a vérkeringést, ami hozzájárul az agy oxigénellátásához és a koncentráció javulásához.

Ha úgy érezzük azonban, hogy a munkakörünkből adódó stressz az, ami negatívan befolyásolja mentális állapotunkat, teljesítményünket, és szeretnénk ezen változtatni, akkor fontos, hogy tisztában legyünk lehetőségeinkkel. A Profession oldalán a szegedi állások között is böngészhetünk a számunkra szóba jöhető nyitott pozíciók között.

Konzultáljunk szakemberrel

Mielőtt bármilyen gyógynövénykészítményt használnánk, mindenképp konzultáljunk előtte orvossal, egészségügyi szakemberrel, különösen, ha valamilyen krónikus egészségügyi állapotunk van, netán gyógyszereket szedünk. Az egyéni reakciók eltérőek lehetnek, és a gyógynövényeknek is vannak bizonyos kockázatai.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR