Ha elszíneződött a paprika szára: baj-e, ha itt-ott fekete?

Ha elszíneződött a paprika szára: baj-e, ha itt-ott fekete?

Betegség tünete vagy természetes jelenség vajon?

A paprika kétségkívül az egyik leggyakoribb konyhakerti növényünk. Viszonylag könnyű termeszteni, ha megfelelően gondozzuk, szépen fejlődik, és ritkán adódik vele igazán komoly gond. Előfordul azonban, hogy az kelt aggodalmat a kertészben, amikor azt látja, hogy paprika szára kezd elszíneződni, helyenként szó szerint megfeketedik.

paprika szara elszinezodott 01

Miért feketedik a paprika szára?

A házikerti paprikatermesztés olyan vállalkozás, amely a legtöbbször kifizetődik a kertésznek, hiszen finom, egészséges paprikákat takaríthatunk be a szezon végén. A paprika termesztése rendszerint nem bonyolult dolog, legtöbbször gazdag terméshozam várható, és szerencsére a gyakori kártevők száma sem túl nagy. Létezik azonban egy olyan jelenség, amely gyakran okoz fejtörést a paprikával kapcsolatban. Nevezetesen, hogy lilás-fekete elszíneződés jelenik meg a növény szárain.

Egyes paprikafajták esetén a lila vagy fekete szár természetes jelenség, és mindaddig, amíg a növény egészségesnek tűnik, nem kell aggódnunk a szár sötét elszíneződése miatt. Míg néhány paprikafajtának, például a kaliforniai paprikának általában lila vagy fekete a szára és egy teljesen hétköznapi dolog, nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt sem, hogy egyes betegségek ugyanilyen tünettel, azaz a paprika szárának elszíneződésével járnak. Ilyenkor a helyes diagnózis mielőbbi felállítása és az esetleges betegség kezelése segít abban, hogy ne vesszen kárba a termés.

paprika szara elszinezodott 04

Elszíneződött paprikaszárak

Ha a paprika szárán sötét, fekete gyűrűt fedezünk fel, amely körbeöleli azt, meglehet, hogy fitoftórás betegségről van szó (képek itt). Ilyenkor amellett, hogy a növény elfeketedik, azt is tapasztalni fogjuk, hogy elkezd hervadni és hirtelen sárgulni. Ez a változás annak tudható be, hogy sem a tápanyagok, sem pedig a víz nem tudnak átjutni a szárat körbefogó gyűrűn keresztül.

Ennek a betegségnek – és sok egyéb gyakori paprikabetegségnek – az elkerülése érdekében ügyeljünk arra, hogy semmiképp ne ültessünk paprikát olyan földbe, ahol az azt megelőző 3 évben padlizsánt, tököt vagy paradicsomot termesztettünk. Kerüljük továbbá a túlöntözést, illetve a növény felülről való öntözését.

paprika szara elszinezodott 02

Ha az elágazások töve fekete

Ha azt vesszük észre, hogy a paprika a levélhónaljak környékén színeződik el, ezt okozhatja fuzárium fertőzöttség is, ami egy gyakori gombabetegség (képek itt). A betegség a termést is károsítja, amely megfeketedik, meglágyul, így ehetetlenné válik.

Nagyon fontos, hogy a fertőzött növényi részeket lemetsszük a növényről, hogy a gombás fertőzés ne tudjon továbbterjedni a növény egészséges részeire. A művelethez használt metszőolló legyen tiszta, steril. Érdemes megjegyezni, hogy túlzsúfoltság hatására szintén kialakulhat a fertőzés, azaz nem tanácsos a növényeket túl közel ültetnünk egymáshoz.

Ha tehát legközelebb észrevesszük, hogy a paprika szára itt-ott kezd feketedni és szeretnénk megtudni az okát, mindenképpen vizsgáljuk meg alaposan a növényt. Míg többek között a kaliforniai paprikának természetes módon színes a szára, ha a gyűrűs elszíneződést hervadás vagy sárgulás is kíséri, illetve gombabetegségre vagy lágyulásra utaló jeleket fedezünk fel a szárakon, akkor bizonyos, hogy valódi, orvosolandó problémával állunk szemben.

További olvasnivaló a paprikáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR