Nem vagyok méh, mégis magam porzom be a paprikámat!

Nem vagyok méh, mégis magam porzom be a paprikámat!

Ugyanis ha virágzik a palánta és épp nincsenek megfelelő körülmények a rovaroknak, akkor elveszítjük a termést. Hacsak nincs a kezünk ügyében egy aprócska ecset...

Amikor paprikát nevelünk, virágzáskor minden reggel megcsodálhatjuk az egymás után sorban nyíló virágokat, majd pedig a fejlődő, egyre növekvő terméseket. De mit tegyünk, ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy a paprika nem terem? Pedig lett volna erre egy hathatós megoldás: a paprika kézi beporzása!

paprika

A paprika beporzása

Olyan körülmények esetén, amelyek stresszként érik a növényt, előfordulhat, hogy egy kis segítségre lesz szüksége ahhoz, hogy termőre forduljon. A stressz oka lehet a beporzó rovarok hiánya vagy a túl magas hőmérséklet. A stresszállapot fennállása alatt kézi beporzással segíthetünk a paprikanövénynek. Bár a művelet időigényes, a paprika kézi beporzása egyszerű és időnként valóban szükséges lehet, hogy a későbbi bő termést biztosítani tudjuk.

Hogyan végezzük a paprika kézi beporzását?

A beporzás során a pollenek átkerülnek a porzószárakon található portokokból a virág közepét alkotó termőn található bibére, ami által a virág megtermékenyül. Ezt a folyamatot nagyban elősegíti a pollenek meglehetősen ragacsos felülete, ami biztosítja a megtapadást.

A paprika kézi beporzásához várjuk meg a kora délutáni órákat (dél és 15:00 között), amikor is a pollenek "csúcsformában" vannak. Használjunk egy kis festőecsetet, vagy fogkefét, kis spatulát (de akár egy fültisztító pálcika is megteszi), hogy finoman átvigyük a virágport a virágok bibéjére.

A virág belsejéből az ecsettel körkörös mozdulatokkal gyűjtsük össze a polleneket, majd finoman ecseteljük meg a virág közepén elhelyezkedő bibét. Siker esetén hamarosan láthatóvá válik az apró terméskezdemény.

paprika

Azt is megtehetjük, hogy lecsípünk egy virágot, majd lerázzuk róla a polleneket a többi virág bibéjére. Egyetlen virággal több virágot is beporozhatunk.

Ha több, különböző fajtájú paprikát is nevelünk, törekedjünk a keresztporzás elkerülésére azáltal, hogy beporzáskor külön-külön ecsetet használunk hozzájuk. Az önbeporzó paprikafajták esetén nem szükséges a kézi beporzás, mindazonáltal a növényt finoman megrázogathatjuk, hogy elősegítsük a polleneknek a bibékre jutását.

Ha a pollenek nehezen akarnak az ecsetre vagy a pálcikára tapadni, először mártsuk bele egy kis desztillált vízbe. Ne feledjük, hogy a művelet közben lassú, módszeres és kellően óvatos mozdulatokkal dolgozzunk, nehogy megsértsük a virágot és így a potenciális termést.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR