Napégés a paprikán? Tippek a megelőzésre!

Napégés a paprikán? Tippek a megelőzésre!

A napimádó növények esetében is előfordul időnként, hogy túl sokat kapnak a jóból.

Mindannyian tudjuk, hogy a növényeknek napra van szükségük, hogy fennmaradásukhoz fotoszintézis útján növényi cukrokat, illetve szénhidrátokat állítsanak elő. Az optimális növekedéshez szintén szükségük van a nap melegére. 

A paprika napégése gyakori jelenség például, amely a nyár második felében érlelődő terméseken figyelhető meg. A napégés hatására a termés fássá, keménnyé válik, amellett, hogy esztétikailag sem nyújt valami szép látványt.

Mit nevezünk a paprika napégésének?

A paprika napégése jellemzően a legnagyobb nyári hőségben fordul elő, amikor a páratartalom a tetőpontra emelkedik. A paprika nem az egyetlen termés, amelyet a napégés érint. A paradicsom szintén áldozatul eshet a napégésnek, csakúgy, mint egyes fán termő gyümölcsök.

Rendszerint a paprika lombja az, amely – mintegy pajzsként – védelmet biztosít az legintenzívebb napsütés idején is. Egyes esetekben azonban előfordulhat, hogy a növény rovarkártevők vagy betegség következtében elveszíti levelei egy részét. Ezáltal a fejlődő termés kiszolgáltatottá válik a nap sugarainak és megperzselődik, csakúgy, ahogy a mi csupasz bőrünk is leéghet hasonló körülmények között a napon.

A napégés hatása a paprikára

A paprika napégése elsősorban a termést érinti, bár a leveleken is megjelenhet fehér foltozottság, illetve a levélszélek elszáradása. A napégés hatására a termés megrepedezik és felhasad. A megperzselődött helyeken keményebb, fehéres hegszövetek jelennek meg. Éretlen paprika esetében az érintett területek világoszöld színűek.

A paprika sérült részei száraznak és behorpadtnak tűnnek. A repedések lehetővé teszik baktériumok és gombák bejutását a termésbe. A termés megpuhul, a megperzselődött részek pedig végül rothadásnak indulnak. Tanácsos ezért a szóban forgó terméseket már azelőtt leszednünk, mielőtt megpuhulnak, ekkor még különösebb gond nélkül felhasználhatjuk azokat.

A paprika napégésének megakadályozása

Vannak paprikafajták, amelyek ellenállóak a napégéssel szemben. Ha ezekből választunk, ezzel máris lecsökkentettük az esélyét annak, hogy a termés károsodjon a naptól. A kártevők elleni szakszerű védekezés szintén segít megelőzni a problémát. A levelek elvesztése ugyanis felerősíti a nap káros hatásait. Ügyeljünk tehát a kártevőkre, és időben kezdjük meg az ellenük való védekezést.

Terméskötődés előtt és után is juttassunk ki szerves trágyát, hogy ezzel támogassuk a terméseknek árnyat adó lomb fejlődését. A paprika napégésének megelőzése mechanikus beavatkozást is szükségessé tehet. A paprikasorokat az intenzív napsütés és a napégés ellen védhetjük például árnyékoló textíliával.

A napégés miatti károsodás legnagyobb részben esztétikai hibának minősül, a termés tökéletesen alkalmas a fogyasztásra. Az érintett részeket kivághatjuk, főleg, ha kásássá vagy éppenséggel keménnyé váltak. Van, amikor csak a termés héja sérült, amit a konyhai feldolgozás során egyszerűen lehúzhatunk a paprikákról.

Mindent összefoglalva, a legjobb megoldás a problémára, ha időben cselekszünk, és minden lehetségest megteszünk azért, hogy a termést megvédjük a napégés káros hatásaitól. Ne feledjük azonban: a veteményesben potenciálisan felmerülő problémák hosszú sorában a napégés gyakorlatilag apróságnak tekinthető, amely legtöbb esetben csupán a termés külsejét csúfítja el bizonyos fokig.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR