Láttál már ilyet? Miért nő kis paprika a nagy paprikában?

Láttál már ilyet? Miért nő kis paprika a nagy paprikában?

Előfordult-e már valakivel, hogy felvágott egy kaliforniai paprikát és azt találta, hogy egy apró paprika bújik meg a nagy közepében?

Bár a jelenség nem ritka, mégis sokan elcsodálkozunk rajta. Mi a csuda történt, hogy került egy mini paprika a nagy belsejébe??

Az alábbiakból mindjárt ki is derül, miért és hogyan fejlődik ki a nagyban a bébipaprika.

paprika a paprikaban 02

Mi az oka, hogy a kaliforniai paprikában egy pici paprika nőtt?

A paprika-a-paprikában jelenség meglehetősen gyakori. Ez megmutatkozhat abban, hogy egy szabálytalan alakú mini termés fejlődik ki, de abban is, hogy a kicsi a megszólalásig hasonlít a nagyra. Mindkét esetben a kisebb, belső termés steril, terméketlen, mag nélküli. Ennek valószínűleg genetikai oka van, de az is lehet, hogy a folyamat a hőmérséklet vagy a páratartalom gyors váltakozásai miatt indult be. Az érés siettetésére alkalmazott etiléngáz szintén szóba jöhet mint lehetséges ok. Ami biztos, hogy a mini paprika természetes szelekció útján jön létre és rendszerint egy sor paprikamaggal körülvéve bukkanunk rá a nagy belsejében. Különleges helyzeti előnyt élvez: nem hatnak rá az időjárás viszontagságai, a kártevők vagy egyéb külső, zavaró körülmények.

paprika a paprikaban 03

paprika a paprikaban 04

paprika a paprikaban 06

A paprika-a-paprikában jelenség más növényeknél

Ez a különleges belső szaporodás, mondhatni burjánzás nem csak a paprika esetén figyelhető meg. Egyéb sokmagvú termésféleségeknél is előfordul, például a paradicsomnál, a padlizsánnál, a citrusféléknél és így tovább. Úgy tűnik, hogy ami közös bennük és amiben valamennyien megegyeznek, az az, hogy éretlenül kerültek betakarításra, leszüretelésre, majd mesterséges úton (etiléngázzal) érlelték azokat a piac számára.

paprika a paprikaban 07

A biológusok jelenleg is kutatják, mely gének felelősek az ilyen struktúrák kialakulásáért. Bármi is legyen a pontos ok, a nagybani termelők szerint ez a termések nemkívánatos tulajdonsága, ezért igyekeznek kerülni az ilyen tulajdonságot hordozó fajták további termesztését, nemesítését. A bébipaprika, amelyet akár parazita ikerként is aposztrofálhatunk, mindazonáltal tökéletesen alkalmas a fogyasztásra. Igy mindössze annyi történik, hogy egy picivel többet kapunk a zöldségesnél, mint amire számítottunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR