Változatok a tápanyagban gazdag gyümölcsre.
A fügét minden bizonnyal a legtöbben szárított formában ismerik, hiszen a boltokban nálunk így lehet hozzájutni a legegyszerűbben. Aki viszont kóstolta frissen, az nem felejti a gyümölcs édes ízét, puha belsejét sem. Azon túl, hogy ízletes, a füge igazi tápanyagbomba, kiváló A- és B-vitaminforrás, de tartalmaz káliumot, és az emésztést segítő rostokat is.
A friss füge ugyanakkor nem tartozik az olcsó gyümölcsök közé, ezért a lelkes kertészek megpróbálják saját kertjükben nevelgetni a növényt. Sajnos a fügebokor fagyérzékeny, hazánkban gyakran elfagy, de védett helyen, melegebb zugban, sarokban akár nálunk is beérhet. Sőt, idén már Szedd magad! keretében szüretelhetünk is egy védett fekvésű, zalai völgyben.
A fügének is több fajtája, típusa létezik. Van, amelyik vékonyabb héjú, könnyen aszalható, de hamarabb romlik, mások pedig vastagabb héjúak, nem aszalhatóak. Hazánkban inkább a lila vagy barna árnyalatok ismertek, de létezik zöld, sárga füge is.
A szárított füge egész évben elérhető a boltok kínálatában, friss fügéhez inkább csak a piacokon, nagyobb szupermarketekben tudunk hozzájutni. A friss füge meglehetősen romlandó, minél előbb ajánlatos elfogyasztani. Hűtőben egy kicsivel tovább eltartható, de folyamatosan veszít az édes ízéből.
Vásárlásnál arra ügyeljünk, hogy a gyümölcs ne legyen nyomott, túl puha, de túl kemény se. Ne vegyünk sérült, zsugorodott fügét, és hagyjuk ott azt is, amelyiknek tejszerű folyadékot látunk a szára körül. Felhasználás előtt mossuk meg hideg vízben a gyümölcsöt!
Lássuk, mi mindent kezdhetünk a fügével – próbáljuk ki az alábbi 3 receptet!
1. Egyszerű magvas fügeszelet
Hozzávalók
A tésztához:
- 1/4 bögre zabpehely
- 1 bögre nyers mandula
- 1 bögre pekándió
- 1/4 teáskanál só
- 1 1/4 bögre kimagozott datolya
A töltelékhez:
- 230 g szárított füge, szár nélkül (és forró víz az áztatáshoz)
- 1 teáskanál narancshéj
- 1/4 teáskanál őrölt fahéj
- csipetnyi só
- 8-10 magozott datolya
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, és terítsük el a zabpelyhet a magvakkal a sütőpapíron. Süssük 8-12 percig, félidőben fordítsuk meg.
Amikor kihűlt, tegyük a zabpelyhet, a magvakat, a sót egy robotgépbe, és pépesítsük. Ezután tegyük félre a masszát és pépesítsük a gépben a datolyát is, végül a két masszát keverjük össze.
Terítsük el az így kapott tésztát egy tiszta sütőpapíron, és lapítsuk el a tetejét a kezünkkel. Tegyünk sütőpapírt a tetejére és sodrófa segítségével nyújtsuk kb. fél cm-esre, majd vágjuk két egyforma téglalapra a tésztánkat.
Tegyük a fügét egy keverőtálba, és öntsünk rá forró vizet. Áztassuk 3 percig, majd csöpögtessük le, de ne öntsük ki az áztatóvizet, tegyük félre.
Tegyük a robotgépbe a fügét, adjuk hozzá a narancshéjat, a fahéjat és a sót, és keverjük össze egy masszává. Adjunk hozzá a félretett áztatóvízből is, de csak annyit, hogy krémszerű állaga legyen. Édesítésként tehetünk hozzá datolyát vagy kókuszcukrot is, ízlés szerint.
A tölteléket tegyük a tészta-téglalapok közepére, kb. 2,5 cm vastagon, majd sütőpapír segítségével hengergessük fel a lapokat. A kész hengereket fagyasszuk legalább fél órán keresztül (de akár egész éjszaka), majd vágjunk belőlük szeleteket. Kb. 22-24 szeletet kapunk. Fogyasszuk azonnal, vagy tartsuk hűtőben jól zárható dobozban 1 hétig, a fagyasztóban 1 hónapig.
2. Fügés-fahéjas shake
Hozzávalók
- 1 bögre mandulatej (vagy más tejféle)
- 4-5 frissen vett, majd lefagyasztott füge
- pár db jégkocka
- 1/4 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál vanília kivonat
- Ízlés szerint néhány csepp stevia vagy juharszirup, édesítéshez
Elkészítés
Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe és keverjük össze, amíg megfelelő állagú italt kapunk.
3. Hagymás fügelekvár
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 mogyoróhagyma, darálva vagy apróra vágva
- 1/4 teáskanál cukor
- csipetnyi só
- 25-30 dkg füge
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1/3 bögre cukor
- 2 evőkanál barnacukor
- 1/4 bögre víz
- 1/4 bögre vörösbor (vagy víz)
- 1/4 teáskanál só
- csipetnyi fahéj
- csipetnyi szárított mustár (opcionális)
- 1/8 teáskanál bors
- 1 teáskanál borecet
Elkészítés
Keverjük össze az olívaolajat, a hagymát, a 1/4 teáskanál cukrot, a csipet sót egy közepes serpenyőben közepes lángon. Amikor sisteregni kezd, húzzuk félre egy kicsit. Gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg meg nem barnul a hagyma széle.
Közben aprítsuk fel a fügét, vágjuk darabokra. Amikor a hagymák már elkészültek, keverjük hozzájuk a fügét és a többi hozzávalót. Váltsunk nagy lángra, amíg a keverék el nem kezd buborékolni, akkor tekerjünk közepes lángra. Gyakori kevergetés mellett pároljuk, kb. 20-30 percig, amíg az egész sima, tömött, dzsemes állagú nem lesz.