Ha támad a kukoricaüszög: hogyan győzzük le a golyvát?

Ha támad a kukoricaüszög: hogyan győzzük le a golyvát?

Vajon mekkora kárt okoz a kukoricaüszög?

A hobbikertészek jó része vallja, hogy nincs édesebb a saját termésű csemegekukoricánál. Éppen ezért évről évre szorítanak helyet ennek a népszerű, jelentős tápértékű növénynek a kertben. Sok esetben azonban az a negatív forgatókönyv valósul meg, amikor is nem csupán a kukorica, de az azt károsító kukoricaüszög is fejlődésnek indul. A rendszerint a kukorica szárán, illetve termésén élősködő kukoricaüszögöt (más néven golyvát) egy, a többitől igen jól megkülönböztethető gombafajta okozza, amely kisebb-nagyobb, ezüstösen zöld színű kidudorodásokat idéz elő a növényen.

A kukoricaüszög akár 20 százalékos veszteségeket is okozhat a termésben, ennek ellenére még mindig a kukorica enyhébb betegségei közé soroljuk. Ráadásul vannak vidékek, ahol a jellegzetes kinövésekre jóízű csemegeként tekintenek.

kukoricauszog 02
Maja Dumat

Mi is a kukoricaüszög?

A kukoricaüszögöt az Ustilago zeae v. maydis  nevű gomba okozza, amelynek spórái általában a széllel terjednek tovább egy fertőzött növényről egy még nem fertőzöttre. A spórák akár három évig is életképesek maradhatnak, éppen ezért nagyon nehéz maradéktalanul kiirtani. A gomba rendszerint csak a megfelelő alkalmat várja, hogy a növényen keletkezett különböző sérüléseken, roncsolt sebeken keresztül bejuthasson annak szöveteibe. Ha ennek az esélye adott, nem vesztegeti az időt a golyva kifejlesztésére.

Miután a gombaspórák találtak maguknak behatolási pontot, körülbelül 10 napon belül megjelenik a növényen a golyva. Ezek a esztétikusnak nem mondható kinövések különböző méretűek lehetnek, de rendszerint nem nagyobbak 10-12 cm-nél. A kisebbek általában a leveleken és a száron figyelhetők meg, míg a nagyobbak a fejlődő kukoricacsövön jelennek meg.

Bár nyilvánvalóan nem azzal a céllal állunk neki a kukoricatermesztésnek, hogy élősködő golyvát neveljünk a növényen, vannak, akik a kukorica golyváját ínyencségnek tekintik, amely mindaddig valóban ízletes is, amíg fiatalon, zsengén szedjük le. A mai Mexikóban például igen közkedvelt, a csiperkéhez hasonlóan készítik el, de többek között már az aztékok is nagyra értékelték.

A kukoricaüszög elleni védekezés

A kukoricaüszög elleni védekezés meglehetősen nehézkes, a betegséget okozó gomba teljes kiirtása pedig mondhatni egyenesen lehetetlen. Megfelelő védekezéssel azonban elérhetjük, hogy évről évre a minimálisra csökkenjen a betegséggel sújtott növények száma. Nagyon fontos, hogy ősszel a kukorica termőterületét gondosan megtisztítsuk a növényi maradványoktól, mivel ez komoly táptalajt jelenthet az áttelelni képes spórák szaporodásához. Ha a golyvákat még fiatalon összegyűjtjük a kukoricáról, azaz még azelőtt, hogy azokból a fekete, porszerű spórák kiszabadulnának, szintén hatékonyan elejét vehetjük a betegség kezelhetetlen továbbterjedésének.

Ha a korábbi években is felütötte már a fejét a kertünkben a betegség, a legjobb, amit tehetünk a következő idény megtervezése során, ha ezúttal a betegséggel szemben ellenállóbb, rezisztens kukoricafajtát választunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?