Hallottál már az ehető amerikai tojásbogyóról?

Hallottál már az ehető amerikai tojásbogyóról?

Fehér virágok a fák árnyékában.

Az amerikai tojásbogyó (Podophyllum peltatum) Észak-Amerikából származó növény. Őshazájában az erdőkben él, a lombos fák ritkás árnyékában, az átszűrődő fényben.

eheto amerikai tojasbogyo 05

A nálunk szinte ismeretlen növényt ott májusi almának vagy földi citromnak is nevezik. Bár külsőleg nem látszik, a tojásbogyó a borbolyafélékkel áll rokonságban.

A növény levéldísznövényként is mutatós. Külsőleg leginkább a hunyorokhoz hasonlítható, bár velük nem áll rokonságban. A 30-50 cm magasra megnövő tojásbogyó sekélyen gyökerező rizómát fejleszt, ezzel gyorsan sűrűn növő állományokat alkot. Májusban jelennek meg fehér virágai, amelyekből húsos, sárga vagy piros gyümölcs fejlődik, ami egész őszig a növényen marad.

eheto amerikai tojasbogyo 03

A növény az érett bogyók kivételével erősen mérgező, ugyanakkor a gyökereket a homeopátiában használják, például emésztőrendszeri panaszok ellen. A termése zölden mérgező, de amint megsárgul, már biztonsággal fogyasztható.

eheto amerikai tojasbogyo 02

Mint az erdők lakója, a félárnyékos-árnyékos helyen érzi jól magát, friss, humuszos talajban. A magas fák levélsátra alá talajtakaróként ültethető, szépen társítható kankalinnal, poloskavésszel, tollbugával, de fásszárú rododendronnal is.

eheto amerikai tojasbogyo 04

Az amerikai tojásbogyó télálló, kevés törődéssel is beéri és nem csak szép virágaival díszít, de különleges terméseivel is. Érdemes nedves talajú, erdős kertekben helyet keresni neki.

eheto amerikai tojasbogyo 07
Wendell Smith

Szaporítása is nagyon egyszerű: a rizómák osztását tavasszal vagy késő nyáron végezzük el. Magvetéssel is szaporítható, de ez több türelmet igényel, mivel a magok lassan és bizonytalanul csíráznak.

eheto amerikai tojasbogyo 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR