Tavaszi zöld.
Tavasz elején már nagyon vágyunk a friss zöldre. Ilyenkor bújik elő a medvehagyma, a tyúkhúr, a csalán, érdemes ezeket a vad zöldségeket az étrendbe illeszteni. A karakteres ízű és illatú medvehagymából nem csak pogácsa, de frissítő leves is készíthető!
Hozzávalók
- 1 evőkanál vaj
- 1 kis hagyma
- 1 kis rúd póréhagyma
- 3 közepes krumpli (vagy 1 nagy édesburgonya)
- kb. 1 l leves (marha- vagy tyúkhúsból)
- 1-2 csésze apróra vágott medvehagyma
- 1 evőkanál petrezselyem
- só, bors, pirospaprika
- 1 csipetnyi frissen őrölt szerecsendió
- 125 ml tejszín
Elkészítés
1. Egy nagy lábasban olvasszuk fel a vajat, először az apróra vágott hagymát dinszteljük meg benne, majd a finomra vágott pórét és a meghámozott, kockára vágott krumplit adjuk hozzá. Öntsük fel a levessel és főzzük puhára.
2. A zöldségeket botmixerrel pürésítsük, először az apróra vágott medvehagymát, majd a petrezselymet adjuk hozzá, és ismét röviden turmixoljuk.
3. Fűszerezzük a levest, majd óvatosan forgassuk bele az enyhén felvert tejszínt. Tálaljuk apróra vágott medvehagymával megszórva. Ez a leves egyébként rukkolával vagy zsázsával is elkészíthető, amikor már véget ért a medvehagyma szezonja.
Korábban írtunk róla:
- A medvehagymaszezon elkezdődött! A kertünkbe is érdemes ültetni belőle
- Friss, tavaszi, vadon növő zöldek jelenthetik a spenót alternatíváját
- Húsmentes recept húsvét utánra is: csalános krumplifasírt
- Medvehagyma a kertben: gyógynövény és vadzöldség
- Tyúkhúr a kertben: salátanövény vagy bosszantó gyom?