Hatalmas, természetes madáretetők: mácsonyák

Hatalmas, természetes madáretetők: mácsonyák

A héjakút, erdei és takácsmácsonya hatalmas kóróin érő magvak kiváló téli madáretetők. Mire használjuk még őket?

macsonyak 07

Héjakút mácsonya

Magyarországon két mácsonya faj honos, kezdjük az elterjedtebbel és látványosabbal, a legalább egy, de gyakran 2-3 méteresre is megnövő héjakút mácsonyával. Tudományosan Dipsacus laciniatus, a nemzetségnév a szomjúságra utal, a száron szemben lévő nagy levelek összenőttek, és egy kis medencét formáznak, amely eső után vízzel van teli.

A növényfejlődés célja aligha a madarak itatása volt, a héját el sem bírná az erőteljes, de azért nem fás, hanem lágyszárú, egy- vagy kétéves, tüskéktől szúrós növény. Az apró medence feladata inkább a vizes várároké; a megporzás szempontjából értéktelen rovarokat tartja távol a virágzatoktól. Újabb kutatások szerint gyanús, hogy a csapdába fulladó apró rovarokat, lárvákat a mácsonya a nitrogénszükséglete kielégítésére megemészti, azaz talán “húsevő” növény. A fajnév (laciniatus)  a levelek karéjosságát, szabdaltságát jelenti, és határozói bélyeg, együtt a többnyire fehér, ritkán halvány rózsaszín virágokkal, a virágzatot körbevevő “gallérozó murvalevelek” elállók és rövidebbek a virágzatnál.

Erdei mácsonya, a nemezkészítő eszköz

A másik honos faj az erdei mácsonya (Dipsacus fullonum), amely növekedésében általában lefékez a 2 méteres magasságnál, szárlevelei épek, nem hasogatottak, szintén víztározók, virágai halovány lilásak, ritkán fehérek, a virágzatot körbevevő “gallérozó murvalevelek” ívesen felállók és hosszabbak a virágzatnál. A “fullonum” szó a gyapjúból való posztógyártás, nemezelés munkafolyamatában való felhasználására utal.

macsonyak 08

Takácsmácsonya, a bolyhosító eszköz

A harmadik faj, a száz éve még termesztett takácsmácsonya (Dipsacus sativus)  élő példányát én már nem láttam, csak régi képekről ismerem. Ennek a növénynek a “vacokpelyvái” horgasok voltak, a száraz virágzatokat keretbe fogva a gyapjú kártolására használták. Állítólag a legjobb biliárdasztalok posztóborítását még ma is takácsmácsonyával bolyhosítják.

Hatalmas, természetes madáretetők

A két honos mácsonya fajt a hatalmas termetéről könnyű felismerni, de elég nehéz megkülönböztetni, különösen azért, mert szerintem a hibridjeik is terjednek. A száraz mácsonya kórók gyakran állva átvészelik a telet, és így a tüskéiktől védett méteres magasságban tízezernyi magvukkal a legjobb természetes madáretetők.

macsonyak 02
Két méternél is magasabb mácsonyák

macsonyak 03
Héjakút mácsonya hasogatott szárlevelei

macsonyak 04
Héjakút mácsonya virágzata, elálló rövid murvalevelekkel

macsonyak 05
Erdei mácsonya bimbói ívesen felálló hosszú murvalevelekkel

macsonyak 06
Víztározó levél-medence csapdázza a kéretlen rovarokat

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR