Házi sajtot készítettünk a kert zöldfűszereivel

Házi sajtot készítettünk a kert zöldfűszereivel

7 liter friss tejből és a kert fűszereiből különleges házi sajtot készítettünk. Nem kellett más hozzá, mint egy nagy fazék, egy konyharuha és némi bátorság. Végigfotóztuk, megmutatjuk!

Hozzávalók

Hozzávalók:

- 7 liter házi tej egy kisebb sajthoz
- 1 kávéskanál pepszin-por (Pepsini pulvis) (gyógyszertárakban kapható)
- friss metélőhagyma, kakukkfű vagy más zöldfűszer ízlés szerint
- 1 kávéskanál só

Pepszin

Elkészítés:

Vegyünk 7 liter házi tejet. Tűzhelyen 37-40 °C-ra melegítsük fel. Egy kávéskanálnyi pepszin-port (tejoltót) keverjünk bele.

Bele a pepszint

Hagyjuk állni, amíg a tej állaga olyan nem lesz, mint az aludttejé. Késsel négyzethálósan vágjuk fel, majd hevítsük forrásig. Közben többször óvatosan kavarjuk meg.

Felvágtuk

Kavarom

Vegyük le a tűzről, tegyük félre. A híg savót öntsük le róla, majd a még túrószerű sajtot ízesítsük egy kávéskanál sóval, és keverjünk hozzá apróra vágott friss metélőhagymát.

Szűrjük

Sót bele

Bele a fűszert

A sajtot a metélőhagymán kívül elkészíthetjük apróra vágott fokhagymával, lilahagymával, petrezselyemmel vagy köménymaggal is. Aki szereti a csípős ízeket, chilipaprikát is tehet bele. Itt már csak az ízlés szab határt! Nálunk a kertben és ablakban termett fűszerek elsőbbséget élveznek.

Öntsük a félkész sajtot szűrőruhába (itt ez egy steril pelenka volt), kötözzük össze a ruha négy sarkát és lógassuk fel, hogy ki tudjon jól csöpögni.

Szűrő

Bele

Lecsöpögtet

Ezt követően a ruhába csomagolt sajtot tegyük egy megfelelő nagyságú edénybe és helyezzünk rá súlyt (egy másfél literes ásványvíz tökéletesen megteszi), hogy a még benne levő nedvességet a textil feligya.

Lecsöpögött

Nyomás

Mikor jól megszilárdult, vegyük ki a ruhából és tegyük tányérra. Ugyen milyen guszta?

Készen van

Darabolva

A sajt ekkor már fogyasztásra kész (a fotók mehetnek is a facebook-ra az ismerősök bosszantására :), de mi emeltük a tétet, sajtunk fél napon keresztül a kerti füstölő vendégszeretetét élvezte.

Füstölőben

Megfüstölve

Sajt füstölve

Egy kis összegzés a végére: a kezdeti tejmennyiségből egy 70 dekás sajtunk lett, így a kilónként árat mindenki kiszámolhatja a tej árától függően (a 20 g-os pepszin-por 600 Ft volt és bőven maradt belőle.) Hűtőben kb. 10-12 napig eláll (a füstös pár nappal tovább), de a tapasztalat azt mutatja, hogy hamarabb elfogy.

Ha valakinek más módszere van, máshogy készít otthon sajtot, máshogy fűszerezi, nyugodtan írja meg a hozzászólásokban. Szeretünk tanulni!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR