Legyen a kezed ügyében a csípős fűszer.
Nemcsak üde színfolt lehet a konyhaablakban vagy az erkélyen, de egy cserép különleges paprika bármikor kéznél van, ha egzotikus ételt készítenénk. Ha palántáról neveljük őket, a fagyveszély elmúltával már nekikezdhetünk a kiültetésnek!
Mutatunk néhány különleges fajtát!
1. Poseidon
Ez a folytonnövő, kosszarvú paprika közép zöldből pirosra érik. Csípős íze miatt elsősorban a férfiak kedvence lehet, de a friss fogyasztás mellett savanyításra is kiváló. Tápanyag- és vízigénye is magas, ezért a rendszeres öntözésre figyelnünk kell!
2. Jalapeño fajták
A jalapeño az egyik legismertebb chili-féle a világon. Nevét a mexikói Xalapa városáról kapta, bár abban a régióban már nem termesztik. A chili paprikákról fontos tudni, hogy jóval magasabb hőmérsékletet igényelnek. A chili magoknak 20°C-ra van szükségük a csírázáshoz, a gyümölcs éréséhez pedig 30°C-nak, vagy még annál is melegebbnek kell lennie. Az éjszakai hőmérsékletnek nem szabad 15°C alá esnie, legalábbis nem rendszeresen.
A ’Purple’ fajta termése körülbelül 5-7 centiméter hosszú, húsos, vastagfalú, először zöld, majd lila, végül skarlátvörösre érik. Állítólag akkor a legfinomabb, amikor a termésfalon hosszanti parás repedések keletkeznek.
A ’La Bomba’ fajta zölden, és pirosan egyaránt felhasználható, friss fogyasztásra vagy fűszerezésre.
3. Tabasco chili
Dél-Amerikából származó fajta, a közkedvelt tabasco szósz egyik alapanyaga. Enyhén csípős, könnyen termeszthető, ezért kezdő kertészeknek is ajánlott. Piros termései az ágak végén csomókban jelennek meg, felállóak, csokrosak. Zölden a legfinomabb, fogyasztható nyersen, de szárítva is.
4. Macska fűszerpaprika sorozat
A szokásos piros fűszerpaprika mellett érdemes rendhagyó fajtákkal is színesíteni a kiskertünket! A Macska sorozatban sárga, narancssárga és piros változatokat találunk. Mindhárom színű paprika folytonnövő, chili típusú, vagyis csípős ízű. A citromsárga változat termései aprók, felállóak, a narancssárgára érők szintén felállóak, a pirosak viszont hosszan csüngenek. Felfűzésre és ételízesítésre is használhatjuk őket.