A hagyományos recept egy kis csavarral.
Ha nyár vége, ősz eleje, akkor itt az ideje a szilvalekvár befőzésének. A hagyományos recepteken kívül számtalan más változattal is próbálkoznak háziasszonyok, ahogyan Bodor Gréta is tette. Konyhájában úgy főzte a szilvalekvárt, hogy cukor helyett karamellát adott a szilvához.
"A karamellás szilvalekvár idén pattant ki a fejemből. Ugyanúgy, mint a mézeskalácsos szilvalekvár, a levendulás szilvalekvár vagy curry-s almaszósz. Szeretek fantáziálni, így kipróbálok sok új dolgot. A recept ugyanaz, mint bármelyik más szilvalekváré, viszont cukor helyett bocis tejkaramella kerül bele.
A hozzávalók:
- szilva
- bocis tejkaramella
- 3 az egyben dzsemfix
Kezdő háziasszonyok is könnyen elkészíthetik. Természetesen a tejkaramella mennyiségét a család édesszájúsága határozza meg.
Ugyanúgy akár évekig eláll, mint bármelyik lekvár, de valószínűleg jövőre nem marad belőle… A felhasználása szintén a többi szilvalekvárhoz hasonlóan történik: finom palacsintába, buktába, süteményekhez, szilvás gombócba stb.
Egy további ötlet: 2 evőkanál karamellás szilvalekvár és 3 dl tej garantáltan finom turmix összetevői."