Roppanós marad a gyümölcs, ha szódavízben tesszük el

Roppanós marad a gyümölcs, ha szódavízben tesszük el

A gyümölcsök jobban megőrzik eredeti állagukat.

A szódavízzel eltett gyümölcs érdekes és alternatív módszer a hagyományos tartósítás mellett. A szódavízben történő tartósítás során a szénsav segíthet a gyümölcsök ízének, színének és állagának megőrzésében és a tartósító hatás kialakításában.

Így működik

Alacsony pH-érték: A szódavíz alacsony pH-értékkel rendelkezik, ami savas környezetet eredményez. A savas környezet segíthet a mikrobák (például baktériumok, gombák) növekedésének és szaporodásának gátlásában. Ezáltal csökken a romlás kockázata, és a gyümölcsök hosszabb ideig megőrzik frissességüket.

Szénsavtartalom: A szódavízben lévő szénsavbuborékok gázokat bocsátanak ki a folyadékban. Ez a gázfelszabadulás a tartósítás során is folytatódik, és egyfajta védőréteget képez a gyümölcsök felszínén. Ezáltal a mikrobák és a levegő nem érik közvetlenül a gyümölcsöt, így csökkenthető a romlás és a baktériumok terjedése.

roppanos gyumolcs szodavizben 02

Előnye

Íz és textúra megőrzése: A szódavízben eltett gyümölcsöknek kellemes, friss íze és textúrája maradhat. A hagyományos főzés nélküli befőttekhez képest a szódavízzel eltett gyümölcsök kevésbé esnek szét, így jobban megőrzik eredeti formájukat és állagukat.

Nem árt tudni

Fontos azonban megjegyezni, hogy a szódavízzel készített befőtt nem feltétlenül alkalmas hosszú távú, hűtő nélküli tárolásra. Bár a szódavíz segíthet a gyümölcsök megőrzésében, a hagyományos tartósítási módszerek, mint például a forralás vagy a tartósítószerek hatékonyabbak lehetnek a hosszabb távú tartósítás szempontjából.

roppanos gyumolcs szodavizben 03

Fonyódi Eszter szilvát tett el szódavízben. A következőkben megismerhetjük a részleteket:

"Magam és családom számára mindig fontos volt, hogy továbbvigyem édesanyám hagyományát, a könnyű lekvárokat, ízletes befőtteket, a ma is számban érzett ízeket és aromákat.

Fontos, hogy a kertben megtermett, friss, vegyszermentes gyümölcsöket, zöldségeket a maguk egyszerűségében tegyük el és rakjuk a polcra.

A szódavízzel eltett szilva nem mai találmány, azonban úgy tűnik, mára elfeledett. Pedig nagymamáink idejében rendszeresen alkalmazták és nem véletlenül. Friss, ropogós marad benne a gyümölcs. A szódavízzel készült gyümölcs, legyen szó szilváról vagy akár más gyümölcsről (cseresznye, meggy), egyáltalán nem befőtt ízű.

Így lehet leginkább megőrizni a gyümölcsök eredeti ízét. A héj nem puhul meg, a szilva roppanós, friss marad. Isteni csemege lehet a téli hónapokra, amit aztán többféleképpen használhatunk fel, például gyümölcslevesnek, gombócba, süteménybe.

roppanos gyumolcs szodavizben 04

Csak az eredeti szódavíz jó hozzá. Míg más befőtteknél a hőkezelés adja a tartósítást, ennél a módszernél a szódavíz magas szén-dioxid tartalma miatt áll el sokáig a gyümölcs.

Emiatt ügyeljünk az üveg tisztaságára és hermetikus lezárására. Egy késhegynyi nátrium-benzoátot és borként kell tenni bele, valamint én még felturbóztam üvegenként egy kanál rummal.

Fontos, hogy a szénsavas ásványvíz vagy az otthon készített szóda nem alkalmas a tartósításra, kizárólag a szikvizesnél kapható szóda a megfelelő, mert ennek kellőképpen magas a szén-dioxid tartalma, hogy ne romoljon meg a befőtt. Továbbá fontos, hogy hibátlan, érett, kemény legyen a gyümölcs.

roppanos gyumolcs szodavizben 05

Hozzávalók

 • 1 kg szilva
 • 1 liter eredeti szikvíz
 • cukor − figyelembe veszem a gyümölcs cukortartalmát és ahhoz igazítom a mennyiséget
 • fahéj, szegfűszeg, csillagánizs
 • késhegynyi borkén és nátrium-benzoát
 • egy kanál rum vagy konyak, esetleg szilvapálinka, de ezek elhagyhatók

Így készül

 1. Alaposan mossuk és válogassuk át a gyümölcsöt, csak a keményeket tartsuk meg a befőtthöz.
 2. Magozzuk ki és vágjuk cikkekre.
 3. Az előkészített, csírátlanított üvegekbe soronként tegyük a szilvát és 1-2 evőkanál cukrot, így folytassuk, míg tele nem lesz az üveg. Ne tömjük meg!
 4. Közben tegyük az üvegbe a fűszereket is.
 5. Töltsük meg szódával nyakig.
 6. Tegyük bele a borként és a benzoátot, tehetünk celofánt is rá.
 7. Zárjuk le jó szorosan, fejre nem kell állítani! Tehetjük mindjárt a kamrába."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR