Hogyan és miért építsünk a macskának kertet?

Hogyan és miért építsünk a macskának kertet?

A macskabarát kertészeknek sokszor komoly okoz dilemmát bundás kis barátjuk: mit tegyenek, ha a kíváncsi természetű, rakoncátlan kedvencük útjában áll a tökéletes kert megalkotásának?

Cirmi gödröcskéket kapar, ezzel együtt kiássa a gondosan elvetett magokat. Bőszen vadászik a madarakra és a hasznos rovarokra, nem beszélve arról, hogy megrágcsálja, megeszi a féltve gondozott növényeket. Szerencsétlen esetben ezek közül egyesek mérgezőek is lehetnek a macskára nézve!

Ne feledjük ugyanakkor a macskák elvitathatatlan hasznát a kertben: távol tartják az egereket és egyéb nemkívánatos rágcsálókat. Éppen ezért a jó, kompromisszumos megoldás az, ha a macskának is kialakítunk egy saját bejáratú, külön birodalmat a kertben.

macskakert 06

Először is győződjünk meg róla, hogy a kert valóban zárt-e a macska számára. Ha nem szeretnénk, hogy kedvencünk a szomszéd kertekben és az utcán csavarogjon és netalán baj érje, tegyük meg a megfelelő lépéseket. Ha a kerítés legalább 180 cm magas és még dróthálóval is megmagasítjuk, a macska biztosan nem juthat át rajta. Ellenőrizzük azt is, nincs-e a kerítés alján olyan rés vagy hasadék, amelyen a macska át tudja préselni magát.

macskakert 03

Ezután következhetnek a növények. Alapvetően a macskák – emésztésük megkönnyítése és a szőrlabdává összeállt lenyelt szőrszálak kiöklendezése végett – szívesen eszegetnek, legelnek fűszálakat. Ezért ültessünk rengeteg macskamentát, gyöngymentát, valamint a macskák által kedvelt egyéb növényeket. A legtöbb macskát vonzza a macskamenta illata; ha a miénknek nem fűlik hozzá a foga, próbálkozzunk mással. A macskagamandor (ámbrafű) és a gyöngymenta nagy kedvencek, csakúgy, mint a macskagyökér (valeriana), amely serkentőleg hat a macskákra. Minden új növény beszerzésekor nézzünk utána, nem mérgező-e, jelenthet-e bármilyen veszélyt a macskára nézve.

Ezt követően nekiállhatunk a kijelölt terület macskabaráttá tételéhez. A macskakert legyen napfényes, de egyúttal gondoskodjunk arról is, hogy legyenek benne árnyat adó növények, amelyek alatt a macska megpihenhet. Két, egymáshoz közel elhelyezett, dús lombú dézsás növény például tökéletesen megfelel a célra. Ugyanilyen jó szolgálatot tehet pár dekoratív díszcserje, bokor, amelyek alá az állat tetszése szerint be tud mászni, bújni.

macskakert 04

Jó minőségű talajon alakítsunk ki füves területet, ahol a macska pihenni tud. Nem kell túlságosan nagynak lennie: köztudomású, hogy a macskák akár egy zsebkendőnyi helyen is össze tudnak gömbölyödni, hogy egy jót szundítsanak. A kisméretű "fűfolt" ideális, ha a macskakertet erkélyen alakítjuk ki, vagy ha a szabadban csupán egy igen korlátozott tér áll a rendelkezésünkre. Szintén hasznos lehet szabadon hagyni a macskának egy kis földfelületet: lehet, hogy szívesen meghemperegne vagy kaparna benne.

A kerti csobogó további praktikus és a macskák számára hívogató eleme a macskakertnek. Gondoskodjunk egy padról is, amely nem csak a macska, de a mi kényelmünket is szolgálja.

Kert és erkély híján virágládába, cserépbe ültessünk macskafüvet: ezzel azt is megelőzhetjük, hogy a macsek kedvet kapjon a különböző szobanövények kóstolgatásához.

macskakert 05

Ha azt tapasztaljuk, hogy a cicánk rájár a dísznövényekre és szívesen csemegézik belőlük, permetezzünk a (savanyú talajt kedvelő) növényeink tövéhez ecetes vizet, valamint tegyünk citrom- és narancshéjat a földjükre. Ezek a praktikák segítenek a macskák távol tartásában. Ha a féltett növényeinket murvával vagy faágakkal vesszük körbe, szintén megkímélhetjük azokat a kíváncsi macskáktól.

Miután mindezzel elkészültünk, hagyjuk, hadd fedezze fel macskánk az új birodalmát és lelje örömét benne! Most már nekünk és neki is saját kertünk van.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR