Száraz, meleg nyarakon szaporodik fel a rózsakabóca

Száraz, meleg nyarakon szaporodik fel a rózsakabóca

Segít a tavaszi metszés.

Ha a rózsabokrunkhoz közelítve számtalan apró, fehér rovar felreppenését látjuk, vélhetően a rózsakabócával van dolgunk. A 3-4 mm hosszú, karcsú fehér vagy halvány zöldessárga színű rovar a rózsa bőrszövetébe helyezi áttelelő petéit.

A kikelő lárvák és az imágók is károsítanak, a leveleken szívogatnak. Ennek következtében a levél elfehéredik, a kártétel miatt ezüstös bevonat képződik a leveleken. A fehér foltok aztán a levélerektől kiindulva az egész felületen elterjednek.

A rózsakabócának évente 2-3 nemzedéke fejlődik. Fő tápnövénye a rózsa és a vadrózsa, de gyümölcsfákra is repül, pl. szilvára, almára, cseresznyére. Elsősorban száraz, meleg nyarakon szaporodik fel.

A védekezés legegyszerűbb módja a petékkel teli rózsahajtások kora tavaszi lemetszése és megsemmisítése. Az imágók ellen nehéz harcolni, mivel azonnal tovarepülnek, ha megérintjük a levelet. Amennyiben nem lehet elkerülni, a legjobb kora reggel permetezni kontakt növényvédő szerekkel, mindenképpen kezeljük a levelek alsó felét is!

Bevezető kép: David Short

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR