Hogyan használjuk fel a tojáshéjat a kertben? 5 tipp!

Hogyan használjuk fel a tojáshéjat a kertben? 5 tipp!

Ne dobjuk ki a tojáshéjat, vegyük hasznát a kertben! 5 felhasználási lehetőséget is mutatunk.

Aki szorgalmasan összegyűjti a konyhai sütés-főzés során felhasznált tojások héját, jó hasznát veheti a kertben. A keletkező tojáshéjjal nem kell mást tennünk, mint leöblítenünk és egy fedél nélküli nagy, 5 literes befőttes üvegben tárolnunk, amelyben szépen kiszárad. Megnyugtatásul: a száraz tojáshéjnak egyáltalán nincsen semmilyen kellemetlen szaga.

Amikor az üveg megtelik, fogjuk magunkat és – ha lehet, a gyerekeket is vonjuk be, mert jó mókának ígérkezik – zúzzuk össze a tojáshéjakat apró darabokra. Így további hely szabadul fel az üvegben, és máris folytathatjuk a tojáshéjak gyűjtögetését.

tojashej kertben 5 tipp 02

És ha már eleget gyűjtöttünk össze: irány a kert!

1. Tápanyagforrás

Bár a nitrogén, a foszfor és a kálium a legfontosabbak a növények egészséges növekedése szempontjából, a kalcium is elengedhetetlen a növényi sejtfalak zavartalan fejlődéséhez. A kalcium-karbonátból álló tojáshéj kiváló arra, hogy biztosítsa ezt a fontos ásványi anyagot a növényeknek. A tojáshéjat mozsárban törjük apró darabokra vagy konyhai darálóval aprítsuk fel, majd gereblyézzük bele a talajba. Mivel több hónapig tart, amíg a tojáshéj lebomlik és a növények a gyökereiken keresztül hasznosítani tudják, célszerű ezt a műveletet már ősszel elvégeznünk, majd tavasszal további adagokat belegereblyéznünk a talajba.

Ugyanígy elősegíti a növények egészséges fejlődését, ha a finomra összezúzott tojáshéjat más szerves anyagokkal együtt az ültetőgödör aljába szórjuk. Többek között a paradicsom különösen kedveli a kalciumot. Izgalmas kerti koktélt mixelhetünk az újrahasznosítás jegyében, ha a tojáshéjat nitrogénben gazdag kávézaccal keverjük össze.

Végül a tojáshéj további előnye, hogy csökkenti a talaj savasságát és levegősebbé teszi azt.

2. Csíráztató edény

Mivel a tojáshéj biológiailag lebomlik, kiváló palántanevelő pohár válik belőle, amely nem hagy maga után felesleges hulladékot. A mélyebb héjakat válogassuk ki, ezekből lesz a legjobb csíráztató. A héjakat célszerű sterilizálnunk úgy, hogy vízben felforraljuk azokat vagy 30 percre 200 fokra felhevített sütőbe tesszük. (Ha csirkesütés után a még forró sütőbe tesszük a tojáshéjakat, energiát takaríthatunk meg.)

Ezután egy szöggel vagy árral fúrjunk egy kis lyukat a tojáshéj aljába, amelyen keresztül távozni tud a felesleges öntözővíz. Töltsük fel a héjat ültetőkeverékkel és vessük el bele a magot a mag tasakján feltüntetett útmutató szerint. Miután a mag kicsírázott és a kihajtott növény elég nagyra nőtt, tojáshéjjal együtt átültethetjük egy nagyobb cserépbe vagy szabadföldbe.

tojashej kertben 5 tipp 03
Personal Creations

3. Kártevők elleni védekezés

A tapasztalatok szerint a kerti talajra szórt zúzott tojáshéj segít távol tartani számos kártevőt, legyen az nagytestű vagy kicsi. Az őzek például kifejezzen nem kedvelik a tojásfehérje illatát.

Nem árt azonban tudnunk arról, hogy míg az őzek ki nem állhatják a tojás illatát, a rágcsálók éppen hogy szeretik. Ezért elképzelhető, hogy a ház közvetlen közelében nem a tojáshéj lesz az első számú elrettentő fegyver, amelyet a vissza-visszatérő kártevők ellen bevethetünk.

Sok kertész az apróra zúzott tojáshéjat a házas és meztelencsigák távol tartására használja fel. Ez azonban nem minden esetben válik be, a nagy étvágyú csúszómászók egy részét ugyanis még ez az akadály sem rettenti el attól, hogy megközelítsék a kiszemelt zamatos, zöld lombú zöldségeket.

tojashej kertben 5 tipp 04
Su Yin Khoo

4. Madáreleség

Az emberhez és a növényekhez hasonlóan a madaraknak is az előnyére válik, ha az étrendjük tartalmaz némi kalciumot. Különösen igaz ez a tojásrakás előtt, illetve után álló nőstény madarakra. A madáreleség elkészítéséhez mindenekelőtt sterilizáljuk a tojáshéjakat a fentiekben leírtak szerint, ezt követően őröljük finomra, végül keverjük hozzá kerti madarak számára előállított, portalanított magkeverékhez.

tojashej kertben 5 tipp 05

5. Talajtakaró mulcs

Ugyanúgy, ahogy például a kagylóhéjból, tojáshéjból is válhat különleges talajtakaró mulcs a kertben, feltéve, hogy sikerül egy-egy ágyás betakarásához elegendő mennyiséget összegyűjtenünk. Az elég vastag rétegben leterített tojáshéj még a gyomosodást is sikeresen visszaszorítja.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR