Hogyan locsoljuk nyáron az erkélyen lévő cserepes növényeinket?

Hogyan locsoljuk nyáron az erkélyen lévő cserepes növényeinket?

Ötletek a vízzel való spóroláshoz.

A balkonon, erkélyen lévő növényeinknek meg kell küzdeniük a szélsőséges időjárással, az erős nappal és meleggel, időnként a párolgást felgyorsító széllel és emellett sokszor a tető, az árnyékoló miatt az esővíz sem éri a növényeket. A locsolás hiánya akár már 1-2 nap alatt a növények pusztulását okozhatja.

nyaron erkelyen hogyan locsoljuk 03

Először is: az egyes növények egyedi igényeit kell figyelembe vennünk, ami elsősorban a fajtól és a növény korától függ. Ugyanakkor a cserép nagysága és anyaga is befolyásolja, ezért nem ajánlatos minden egyes cserepes növényt csak úgy vaktában, ugyanazzal a rendszerességgel locsolni. A legjobb módszer, ha az ujjukkal megtapogatjuk a növény földjét, és megnézzük, hogy a föld felszíne mennyire száraz – ha az, akkor ideje locsolni.

Alapszabályként inkább egyszerre több vízzel, de ritkábban locsoljunk. annyi vizet öntve a talajra, amennyi le tud folyni róla. Így a növény hosszabb, erősebb gyökereket fejleszt. Ha sokszor öntünk rá kis mennyiséget, akkor a növény csak a felszínen fejleszt gyengébb gyökereket, nem hatol mélyebbre. Ne felejtsük az alátétből a felesleget kiönteni, mert a pangó víz rothadást okoz.

nyaron erkelyen hogyan locsoljuk 02

Ha csak napi egyszer locsolunk, hűvösebb reggeli órát válasszunk ehhez, amikor még nem olyan erős a párolgás, így a víznek elég ideje lesz mélyen behatolni a közegbe, viszont a leveleken lévő víz gyorsan felszárad és nem tudnak a gombás vagy baktériumos betegségek terjedni.

A legjobb, ha összegyűjtött esővízzel öntözünk. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor csapvizet hagyjuk 24 óráig állni szobahőmérsékleten, így a vízkőnek van ideje leülepedni a kanna aljára. Használhatjuk tészta, rizs, krumpli főzővizét is, ha nem adtunk hozzá sót.

nyaron erkelyen hogyan locsoljuk 04

A vizet mindig a növény tövéhez öntsük, így az közvetlenül a gyökerekhez juthat. A virágtartó lehet terrakotta, fa vagy textil, ezekben gyorsan kiszárad a föld. Ha műanyagból, fémből vagy mázas terrakottából készül, a párolgás kevésbé erőteljes. A nagyobb tartó jobban megőrzi a nedvességet, mint a kicsi. Érdemes a cserepesek földjét mulccsal takarni, például szalmával, de akár kagylókkal, ágakkal is fedhetjük, hogy megmaradjon a nedvesség. A közeg is tartalmazhat olyan anyagokat, pl. kókuszrostokat, kenderszálakat, gyapjút, ami elősegíti ezt. A beültetésnél is trükközhetünk azzal, hogy összeültetünk magasabb, árnyékot adó és alacsonyabb, talajtakaró növényeket. Mindenképp lazítsuk meg időnként a cserépben lévő talajt, ez néha többet ér, mint egy plusz locsolás.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR