Milyen virágot ültessek a virágládába? Olvasóink adnak tippeket!

Milyen virágot ültessek a virágládába? Olvasóink adnak tippeket!

A muskátlitól a borsóig.

Kinél mi kerül a balkonládába? – kérdeztük Olvasóikat. Érdemes egy kicsit körbenézni a szomszédoknál is, ötleteket meríthetünk a saját erkélyünk, teraszunk, kertünk ékesítésére!

A legnépszerűbb növény a muskátli: az álló muskátli ugyanúgy jöhet, mint a futó. Sokan tesznek fel büszkén képeket a gyönyörű virágzuhatagról és van, aki azt is elárulta, hogy maga szaporítja a növényt vagy hogy évek óta sikeresen tudja átteleltetni.

Ugyancsak rendkívül népszerű a futó inkának nevezett rózsás meténg, amely kitűnően tolerálja a meleget, forróságot is. Ellentétesen viselkedik az árvácska és a szarvacskás árvácska, ők még akár télen is virítanak, nem bánják a hidegre forduló időt.

balkonladaba tippeket 02

Sok rajongója akad a petúniának és a dúsvirágú petúniának is. Ezek változatos színekben kaphatók, kellemes illatba borítják a teraszt vagy az erkélyt.

Nagy kedvenc a begónia, annak bármelyik faja, fajtája, változata. A csüngő begónia egész nyáron gyönyörű és ontja a virágokat, de jöhet az álló, teltvirágú, óriási virágú fajta is. Sokan azt emelik ki, hogy a begóniák egy része egészen a fagyokig virágzik.

A szegfűfélék is nagyon kedveltek, elsősorban a rózsaszín árnyalatúak. Szép kiegészítői más virágos növényeknek az összeültetésekben.

balkonladaba tippeket 03

A tölcsérjázmin ontja gyönyörű virágait, de hasonlóan látványos a hajnalka és a sarkantyúka is.

balkonladaba tippeket 04

Egyre elterjedtebb a batáta ültetése: dekoratív zöld és lila levelű változatok is léteznek, szépen mutatnak a balkonládákban ezek a zöldségnövények. Szintén a leveleivel díszít a díszcsalán.

Nem maradhatnak ki a nagy klasszikusok sem: a büdöske, körömvirág, a napvirág, a pistike minden évben számos balkonládában virít. Sokan megpróbálkoznak azzal, hogy magról szaporítják őket, pl. a büdöskét.

balkonladaba tippeket 05

Napos helyre a varjúháj is ajánlható, kemény, húsos levelei mellett a virágok is díszítenek és sok beporzót csalogatnak a kertbe. A szukkulensek közül akad, aki aloe verát, sőt olyan is van, akik kaktuszokat nevelget a virágládában. Szárazabb helyekre a kövirózsa vagy a változékony dohánygyökér is javasolható.

balkonladaba tippeket 06

A levendula is jól tűri a száraz, napos körülményeket, gyönyörű virágai mellett fantasztikus illatot is áraszt és kitűnő méhlegelő is egyben! Kiváló méhlegelő a mézvirág is.

Kedveltnek bizonyultak a fuksziák is, amelyek ugyan sok vizet és párát igényelnek, de élénk színfoltot jelentenek a kertben.

Akik a kislevelű bakopára, kövér porcsinra, lobéliára, porcsinrózsára sokan azért szavaznak, mert azt tapasztalják, hogy jól bírják a balkon adottságait, a napot, a meleget. A jegecske, másnéven szívlevelű kristályvirág egészen őszig díszíthet.

balkonladaba tippeket 07

Kevésbé szokványos, de társításokban szépen mutat a kokárdavirág, a zefírvirág, a cseppecskevirág, a japánmirtusz, az illatos ternye, az estike, a paprikavirág, a rézvirág. Akad, aki a dáliát, liliomot preferálja. A verbéna is jó választás lehet, de vannak rajongói a holdviolának, szirti ternyének, fekete kígyószakállnak, tátikának, léggömbvirágnak is

balkonladaba tippeket 08

Akadnak, akik nem csupán dísznövényekben gondolkodnak, igen népszerű a szamóca és a különféle, alacsonyabb paradicsomfajták, például a koktél- vagy cseresznyeparadicsomok termesztése.

balkonladaba tippeket 09

Sokan a fűszernövényeket ültetik a balkonládába, például bazsalikomot, oregánót, zsályát, petrezselymet, koriandert, mentát, citromfüvet. Volt, aki arról számolt be, hogy borsót vet nagy cserepekbe. Hasznos ötlet a paprika, saláta nevelgetése is, aki pedig különlegességet szeretne, annak ajánlható például egy chilifajta.

balkonladaba tippeket 10

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR