Milyen virágot ültessek a napos és milyet az árnyékos balkonládába?

Milyen virágot ültessek a napos és milyet az árnyékos balkonládába?

Három-három ötletet adunk, amivel a nagyobb cserepek és kaspók a terasz és erkély színes díszeivé válnak, attól függően, hogy mennyi a napsütés a helyszínen.

Félárnyékos helyre való virágos növények

1. Muskátli

Az angol muskátli virágzását tavasz közepétől nyár közepéig csodálhatjuk, különleges színárnyalatú, nagy virágaival és üde zöld leveleivel díszít. Sokat öntözd, elnyílt virágait távolítsd el.

napos es erkelyes balkonladaba 02

2. Begónia

A begónia a trópusokról került Európába, de nálunk is jól érzi magát, egészen májustól októberig díszít a rózsára emlékeztető virágaival. Lágy vízzel öntözd, de ne kapjon vizet minden nap.

napos es erkelyes balkonladaba 03

3. Díszcsalán

A díszcsalán napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát. Ha elegendő a nedvesség, igazi túlélő. Szép rajzolatú levelei hihetetlenül sokféle színárnyalatúak.

napos es erkelyes balkonladaba 04

Napos helyre való virágos növények

1. Dália

A dália a legszebb színfolt, ezért társítsuk színben, levélformában és alakban hozzá illő évelővel, egynyárival úgy, hogy a dáliák virágszíne maradjon a meghatározó. Különleges kompozíciónk lesz.

napos es erkelyes balkonladaba 05

2. Levendula

A levendula mediterrán hangulatot, illatot áraszt, csodálatos lila színvilággal ötvözve. Elnyílás után vágd vissza, így tömött, formás bokorként születik újjá. Imádja a napot és a meleget.

napos es erkelyes balkonladaba 06

3. Futómuskátli

A futómuskátli egész nyáron látványos, ha rendszeresen tápoldatozod és locsolod a töveit. Napos helyre ültesd, jól mutat a sárga virágú balkon aranyával is (ha egy újabb színt vezetnénk be).

napos es erkelyes balkonladaba 07

Árnyékos helyre való virágos növények

1. Fukszia

A fukszia árnyas erkélyek boldog lakója csengettyűszerű, csodaszép virágaival. Csésze- és sziromlevelei is színesek a fuksziagyűjtők nagy örömére, de téged is elvarázsol majd egyedi virágaival.

napos es erkelyes balkonladaba 08

2. Nebáncsvirág

A pistikének is nevezett nebáncsvirág a mélyárnyékot is fényessé teszi virágaival, ha a reggeli napsugarak simogatják. Öntözd és tápoldatozd. Egészen a fagyokig elkísérnek színpompás virágai.

napos es erkelyes balkonladaba 09

3. Kerti hortenzia

A hortenzia virágai savanyú talajban élénk kékre színeződnek, bázikusban inkább rózsaszínt vesznek fel. Az akár 1-2 méter magasra cseperedő bokrain ülő virággömbjei júniusban és júliusban terebélyesednek ki igazán.

napos es erkelyes balkonladaba 10

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR