Hogyan takaríts meg pénzt és kíméld a környezetet?

Hogyan takaríts meg pénzt és kíméld a környezetet?

Fenntartható kert.

A fenntarthatóság kikerülhetetlen téma lett. És nem véletlenül. Sokan aggódunk a környezetre mért hatásunk és a bolygónk jövője miatt. A jó hír, hogy ha mindannyian kivesszük a részünket, könnyen javíthatunk rajta. Ráadásul közben még jól is szórakozhatunk!

A globális élelmiszer-fogyasztás jelentősen hozzájárul a környezetkárosodáshoz, és hatalmas mennyiségű nem újrahasznosítható műanyaghulladékot generál. Csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és fenntarthatóbbak lehetünk, ha magunk termesztjük a növényeket a kertben vagy akár az erkélyen. Olvass tovább még akkor is, ha eddig nem gondoltál erre. Meg fogsz lepődni a lehetőségeken!

Ez a sok műanyag

Ha jól körülnézünk a háztartásunkban, észrevehetjük, hogy rengeteg nem újrahasznosítható hulladékot termelünk. Ebbe beletartoznak a szépségápoló termékek, az egyszer használatos műanyagok, de a konyhában is sok szemét keletkezik. Sok zöldség és gyümölcs műanyagba csomagolva kapható, műanyag szemeteszsákokat használunk, és így tovább.

Miután elvégeztünk egy kutatást a kollégáink körében, kiderült, hogy személyenként évente 10 kg műanyagot dobunk ki. Ha ezt kivetítjük Magyarországra, ezt azt jelenti, hogy 98 millió kg végzi a kukában évente. De mi segítünk, hogy lecsökkenthesd a műanyaghulladék-lábnyomodat, miközben jól szórakozhatsz és pénzt is megtakaríthatsz!

fenntarthatosag kimeld a kornyezetet 02

Mit tudok tenni??

Rengeteg műanyaghulladék kerül a konyhába, amit újrafelhasználhatsz. Sok zöldség termeszthető műanyag dobozokban, így még akkor is kertészkedhetsz, ha csak kis hely áll a rendelkezésedre. A cékla, a répa, a zöldbab, a fűszernövények, a borsó, a krumpli, a retek, a paprika és a chili, a leveles saláta, a hagyma és a paradicsom például különösen alkalmas az ilyen fajta termesztésre.

Ideje visszatérni a konyhába, átnézni a szemetedet, és újrahasznosítani a konzervdobozokat, amik tökéletesek arra, hogy fűszernövényeket termessz az ablakpárkányon. Vagy mit szólnál egy függőleges kerthez műanyagpalackokból? Ugyan a régi cserepeket is felhasználhatod, engedd szabadjára a fantáziádat, és adj új esélyt a műanyaghulladéknak!

fenntarthatosag kimeld a kornyezetet 04

Tudtad, hogy a komposztáláshoz csak 3 alapvető hozzávalóra van szükség? Kell egy úgynevezett barna elem, például száraz levelek vagy faágak. Ehhez add hozzá a zöld elemeket, például levágott füvet, zöldséghéjakat, gyümölcsdarabokat és kávézaccot. Végül önts hozzá egy kis vizet, és már kész is van a házi komposztod. Ha egyensúlyban tartod a három hozzávaló arányát, a komposzt mindig magas minőségű marad. Legközelebb, ha ételmaradékot találsz a konyhában, tudod, mit tudsz kezdeni vele a kidobás helyett. A komposztálás csökkenti a műtrágya iránti igényt, a metán-kibocsátást és az ökológiai lábnyomodat is.

fenntarthatosag kimeld a kornyezetet 03

Mást is újrahasznosíthatsz a konyhában. Sok zöldséget és fűszernövényt újranöveszthetsz a maradékokból. A saláta, zeller, citromfű, édesburgonya, gyömbér, hagyma és fokhagyma például ezek közé tartozik. Kellemes időtöltés, jót tesz a környezetnek, és még pénzt is megtakaríthatsz vele.

fenntarthatosag kimeld a kornyezetet 09

Útmutató a zöldség- és fűszernövény-termesztéshez kezdőknek

Tehát elhatároztad, hogy belefogsz a kertészkedésbe, kíméled a környezetedet, és az ökológiai lábnyomodat is csökkented. Mire kell figyelned a növények termesztése során? Itt van néhány alapvető szabály, amit érdemes észben tartanod.

fenntarthatosag kimeld a kornyezetet 05

• A hely kiválasztásánál fontos, hogy sok napfényt kapjon a növény a nap folyamán.

• A gazdag virágföld mindennek a kulcsa. Használhatsz házi készítésű komposztot, organikus állati trágyát és organikus műtrágyát.

• Ne vállald magad túl az elején. Kezdd kicsiben az első években, és tanuld meg a növénygondozás minden csínját-bínját.

• Bár ez ellentmondásosnak hangzik, szükséged van a rovarokra, például a méhekre, a katicákra és a pillangókra. Bevonzhatod őket, ha rovarbarát növényeket, például illatos ternyét, vasvirágot, pillangóvirágot és napraforgót ültetsz a fűszerek és zöldségek közé.

• Az öntözés szintén kulcskérdés. Nyilvánvalónak tűnhet, de fontos, hogy megtanuld, hogyan és mikor öntözd a növényeidet. Különösen a frissen elültetett magoknak lehet magas a vízigényük, míg a már régebben elültetett növényeknek elég 8-9 cm víz hetente.

Te és az ökológiai lábnyomod

Már volt róla szó, hogy a zöldségtermesztés nemcsak jó szórakozás, de a környezetre és a pénztárcádra is jó hatással van. Most bemutatjuk, mit is jelent ez számokban kifejezve.

Például tudtad, hogy egy háromtagú család átlagosan 1200 kg ételt fogyaszt évente, ami 1 könnyű teherautó rakományának felel meg? Mikor egy ilyen teherautó teljesen tele van, minden megtett km után 150 g szén-dioxidot bocsát ki. Egy 1000 km-es úton ez 150 kg szén-dioxid kibocsátást jelent. Ez ugyanannyi szén-dioxid, mint amennyit egy repülő egy 3 órás repülőút során kibocsát. A közúti szállítás felelős az EU CO2-kibocsátásának 72%-áért.

fenntarthatosag kimeld a kornyezetet 07

Nem is kell sok hely ahhoz, hogy nagy mennyiségű élelmiszert termessz. Egy 252 m2-es kert elég 1200 kg zöldség és fűszernövény termesztéséhez. Képzeld el, milyen sok kreatív ételt készíthetsz belőlük a családodnak! Ha csak egy erkélyed van, a 252 m2 túlzásnak tűnhet, de megnyugtatunk, hogy rengeteg zöldség és főleg fűszernövény ennél jóval kevesebb hellyel is megelégszik.

És itt válik izgalmassá a dolog: nézd meg, mennyi pénzt spórolhatsz meg. Segítségül megint összeírtuk a számokat. Kiválogattunk 10 különböző fajta zöldséget és fűszert, név szerint koktélparadicsomot, hokkaido tököt, répát, zöldsalátát, hagymát, fokhagymát, zellert, bazsalikomot, kaprot és kelkáposztát.

Az eredményekhez egy kertterület-kiszámító eszközzel megnéztük, mekkora mennyiség kell a fönti növényekből.

fenntarthatosag kimeld a kornyezetet 08

Egy háromfős család, ezeket a növényeket termesztve a tavasz kezdetétől az ősz végéig, akár 351 046 Ft-ot (974 EUR) is megtakaríthat.

Tehát láthatod, hogy a kertészkedés nemcsak jó móka, de pénzt is spórolhatsz, amit sok más célra fordíthatsz.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR