Első kert gyakorlatilag ingyen – ezen a 10 dolgon spórolhatsz!

Első kert gyakorlatilag ingyen – ezen a 10 dolgon spórolhatsz!

Nem feltétlenül szükséges, hogy az első kertünk egy kisebb vagyonba kerüljön!

Lehet-e valamirevaló kertet kialakítani kis költségvetésből? Mindenkiben felmerül ez a kérdés, aki először költözik kertes házba. Nyilvánvaló, hogy a növények ára csupán egy kis részét képezi a kertre fordítandó összegnek. De mi mindenre van még szükség? Az alábbiakból kiderül, mint ahogyan az is, hogyan tudunk mindezen spórolni.

Ha hivatásos kerttervező, kertépítő szolgáltatásait vesszük igénybe, máris nyúlhatunk a pénztárcánk után. Sokan már ennél a pontnál úgy döntenek, hogy a saját kezükbe veszik a kertjükkel kapcsolatos álmaik és terveik megvalósítását. És ahogy már említettük, nem elég növényeket beszereznünk, szükségünk lesz kerti virág- és palántaföldre, komposztra, mulcsra, és még ki tudja, mi mindenre. Külön-külön egyik tétel sem tesz ki tetemes összeget, de mindent összeadva már igencsak megérzi a zsebünk az elkerülhetetlennek tűnő kiadásokat.

A jó hír, hogy nem csupán ez az egy forgatókönyv lehetséges! Teljességgel megoldható, hogy a semmiből olyan virágos vagy konyhakertet varázsoljunk – megfelelő felkészültséggel, türelemmel és találékonysággal persze – amely gyakorlatilag egy fillérbe sem kerül. De hogy hogyan?

elso kert gyakorlatilag ingyen 02

Íme 10 dolog, amelyen nem keveset spórolhatunk!

1. Csereberéljünk növényeket

Ha valamelyik növényünkből sok van, elcserélhetjük olyanra, amelyre már régóta vágyunk, esetleg ritka, különleges vagy nehezen szaporítható. A közösségi médiában léteznek speciálisan erre szakosodott csoportok, érdemes néhányba belépni. Vannak kertészek, akik még cserenövényt sem kérnek, teljesen ingyen felajánlják a feleslegessé vált növényeiket. Nem árt tehát résen lennünk, hiszen térítés nélkül juthatunk egészséges növényekhez.

2. A szezonon kívül vásároljunk növényeket

Hogy mikor juthatunk szép növényekhez igazán jutányos áron? Például ősszel. Sok növényáruda tart kiárusítást a nyár végén, ősz elején, így akár 50%-os engedménnyel is megszerezhetünk egy-egy mutatós példányt. Ráadásul ilyenkor az időjárás is kedvező még: elég meleg a talaj ahhoz, hogy az elültetett növény jól meg tudjon gyökeresedni az új helyén, az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően pedig csökken a vízigénye.

elso kert gyakorlatilag ingyen 03

3. Szaporítsunk növényeket magról

Egy tasak vetőmag sok esetben sokkal olcsóbb, mintha előnevelt palántákat vásárolnánk. A beltéri csíráztatás nem ördöngösség, és a megerősödött palántákat a jó idő beköszöntével kiültethetjük a kertbe. A csíráztató poharakra sem feltétlenül kell költenünk: magunk is előállíthatjuk azokat újságpapírból, konyhai papírtörlő gurigájából, illetve tojástartó kartonból.

elso kert gyakorlatilag ingyen 05

4. Gyűjtsük össze a növények magját

Ha valamelyik ismerősünk kertjében járunk és megtetszik valamelyik virág vagy zöldség, ne restelljük megkérdezni, hogy kaphatunk-e a magjából. Pozitív válasz esetén papírzacskóba begyűjthetjük az adott növény magját, miután elvirágzott és a magok is beértek.

5. Kérjünk dugványt ismerős kertészkedőktől

A magról való termesztés nagyszerű megoldás számos virág és zöldség esetén, de nehezebb megvalósítani, ha például cserjékről vagy fákról van szó. Szerencsére nagyon sok évelő szaporítható kigyökereztetett dugványról. A módszer igen régre nyúlik vissza, jól bevált, rengetegen sikerrel alkalmazzák. Többek között az igen népszerű lilaakác is könnyen szaporítható ezzel az eljárással.

elso kert gyakorlatilag ingyen 04

6. Építsünk magaságyást újrahasznosított anyagokból

Bár magaságyás építéséhez előre összeállított egységcsomagot is vásárolhatunk, nem feltétlenül kell sokat költenünk, ha a szükséges hozzávalók már egyébként is megvannak a ház körül. A hobbikertészek találékonysága e tekintetben nem ismer lehetetlent. Raklapokból, régi ajtókból, leselejtezett deszkákból, használaton kívüli fürdőkádból, itatóvályúkból minden további nélkül válhat magaságy.

elso kert gyakorlatilag ingyen 07

7. Állítsuk elő magunk a talajjavító adalékokat

Bár 6 hónapig is eltarthat, hogy a komposzthalmon megérjen a komposzt és fel tudjuk használni, megéri az erőfeszítéseinket. A tojáshéjat és a kávézaccot se dobjuk ki. Helyesen felhasználva mindkettő értékes tápanyagokkal gazdagítja a talajt.

8. Tegyünk szert ingyen mulcsra

Érdeklődjünk a lakóhelyünkhöz közeli fafeldolgozó cégeknél, nincs-e ingyen elvihető faforgácsuk, amelyet talajtakaró mulcsként felhasználhatnánk a kertben. Továbbá egyes települések önkormányzata időnként térítésmentesen biztosít a lakosoknak mulcsot vagy komposztot. Az egyetlen nehézséget az okozhatja, hogy magunknak kell megoldanunk a hazaszállítást. Szerencsés esetben a kertünkben álló fenyő lepotyogó tűlevelei vagy az összegereblyézett és felaprított avar szolgálhatnak mulcsként.

elso kert gyakorlatilag ingyen 08

9. Állítsunk üzembe esővízgyűjtő hordót

A kimutatások szerint egy-egy háztartás nyári vízfogyasztásának akár 40%-át is kiteheti a gyep és a kerti növények öntözése. Sokat spórolhatunk tehát, ha az ereszcsatorna kifolyó nyílásához állított hordóval felfogjuk az esővizet, hogy száraz időben kilocsolhassuk a kertben.

elso kert gyakorlatilag ingyen 06

10. Tervezzük meg a kertünket magunk

Egy kerttervező vagy kertépítő cég megbízása nem olcsó móka, és még finoman is fogalmaztunk. Ha minden szükséges információt összegyűjtünk a kertbe telepíteni kívánt növényekről, van már kertészként tapasztalatunk, illetve jó gyakorlati érzékünk és fantáziánk a tekintetben, milyennek képzeljük el a kertet készen, egy erre szolgáló, ingyenesen hozzáférhető tervezőszoftver segítségével magunk is elkészíthetjük a tervrajzokat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?