Hogyan teleltessük a begóniát, hogy megérje a tavaszt?

Hogyan teleltessük a begóniát, hogy megérje a tavaszt?

Ha kedves a begóniánk élete, beltérben teleltessük. Hogy hogyan? Máris kiderül!

A begónia, fajtától függetlenül, nem viseli jól a fagyos időjárást. Olyannyira nem, hogy nekünk kell gondoskodnunk a védelméről a hideg téli hónapokban. A nálunk melegebb klímán élő kertészek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a begóniájuk a szabadban is gond nélkül áttelel, mivel ott a tél jellemzően jóval enyhébb. A mi éghajlati viszonyaink között azonban a begónia gondozásához alapvetően hozzátartozik a beltérben való teleltetése, mivel a növény a fagyokat másképp nem élné túl.

A begónia átteleltetése

Azért, hogy a begónia évről évre megörvendeztessen bennünket a látványával, meg kell oldanunk a benti teleltetését. Ez abból áll, hogy még a tél beköszönte előtt ki kell ásnunk és beltérben kell tartanunk egészen tavaszig, amikor ismét melegre fordul az idő. A növényt ősszel szedjük fel a talajból, miután a lombja már visszaszáradt, vagy pedig közvetlenül az első kisebb fagyot követően. A begónia gumóit újságpapíron terítsük szét, majd hagyjuk napos helyen megszáradni – ez körülbelül egy hetet vesz igénybe. Miután a gumók kellően megszáradtak, metsszük le a még esetlegesen rajtuk maradt lombot, illetve óvatosan rázogassuk le róluk a felesleges földet.

Hogy a telelő begóniát megkíméljük a különböző gombabetegségek vagy lisztharmat jelentette gondoktól, a teleltetés megkezdésekor hintsük meg kéntartalmú gombaölő porral. A begóniagumókat egyenként helyezzük el egy-egy papírtasakba, vagy kartondoboz alját béleljük ki újságpapírral és azon terítsük szét a gumókat egy rétegben. A zacskókat, illetve kartondobozt helyezzük el egy hűvös, sötét, száraz helyiségben.

begonia teleltetese tavaszig 02

A konténeres begónia átteleltetése

A kertben vagy erkélyen balkonládában, cserepekben tartott begóniák megfelelő teleltetéséről is gondoskodnunk kell. A cserepes begónia a cserepében hagyva is átteleltethetõ, feltéve, hogy szárazon tartjuk. Továbbá a cserepeket át kell költöztetnünk egy védett – hűvös, sötét, száraz – helyre. A cserepeket kissé meg is dönthetjük, de ez nem elengedhetetlen része az átteleltetésnek. Egyes begóniafajták esetén megtehetjük, hogy a hideg idő beálltával egyszerűen behozzuk a cserepüket a lakásba és szobanövényként gondoskodunk róluk a téli időszakban; ilyen például a mindignyíló begónia.

A mindignyíló begónia átteleltetése

A mindignyíló begónia teleltetését gondosan elő kell készítenünk. Ezt a begóniafajtát tehát a lakásban teleltethetjük. Cserepestől hozzuk be a lakásba, illetve a kertbe kiültetett példányokat ültessük át cserepekbe. Hogy a növényt ne érje a hirtelen környezetváltozás miatt stresszhatás és ne dobja le emiatt a leveleit, célszerű fokozatosan hozzászoktatnunk a benti viszonyokhoz.

Mielőtt azonban még behoznánk a lakásba, vizsgáljuk meg, nem telepedett-e meg rajta valamilyen kártevő vagy lisztharmat. Ha igen, kezeljük a növényt. Ez történhet a megfelelő növényvédő permet alkalmazásával vagy a növény langyos vízzel történő óvatos lemosásával. A lemosáshoz adott esetben mosogatószeres vizet is használhatunk.

A mindignyíló begónia cserepét állítsuk egy világos ablakpárkányra, majd fokozatosan vegyünk vissza a növényt érő fény mennyiségéből, hogy így segítsünk neki akklimatizálódni a benti környezethez. A tél folyamán növeljük a páratartalmat, az öntözések gyakoriságát viszont csökkentsük. Amikor kint az időjárás újra melegre fordul, az öntözések gyakoriságát ismét növelhetjük, majd újra kivihetjük a növényt a szabadba. Ez esetben is érdemes fokozatosan hozzászoktatnunk a növényt a változáshoz, hogy ne érje sokk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR