Hogyan termessz a kertben jalapeno paprikát?

Hogyan termessz a kertben jalapeno paprikát?

A különleges ízvilágú, mexikói paprika kerti vagy cserepes termesztése nem bonyolult, érdemes megpróbálkozni vele. Házi salsa szószt készíthetünk belőle!

A jalapeno (ejtsd: hálápennyo) paprika a csípős paprikafajták közé tartozik, és olyan közkedvelt paprikafajtákkal áll rokonságban, mint például a tabasco, a cayenne vagy a cseresznyepaprika. A jalapeno az egyetlen fajta, amelyet nem szabad hagyni teljesen beérni, és már azelőtt le kell szedni, hogy a színe pirosra váltana. Termesztése nem bonyolult, ha biztosítjuk a növénynek a jó minőségű talajt, sok napfényt és bőséges öntözést.

Hogyan kell a jalapeno paprikát termeszteni?

A paprikafélék, beleérte a jalapenót is, az agyagos, jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag talajt kedvelik. A teljes napfény és a meleg időjárás szintén fontos tényezők a jalapeno termesztése során.

A jalapeno számára a meleg környezet az optimális, a 18-26 °C közötti hőmérséklettartományban csírázik ki a legjobban. A hőmérséklet döntő szempont tehát, és ha nincs elég meleg, a paprikamagok nem fognak kihajtani, és a palánták sem maradnak életben. A legjobb, ha a paradicsomok kiültetése után várunk két hetet, és csak akkor ültetjük ki a jalapeno paprikát a kertbe. Azt is érdemes tudni, hogy a jalapeno paprika nem fog bőven teremni, ha a hőmérséklet meghaladja a 32 °C-ot.

Bár a jalapeno gondozása nem igényel sok időt, a forró, száraz időszakokban rendszeres öntözést igényel. Próbáljuk elkerülni, hogy víz érje a termést; ezért a csepegtető öntözés a legideálisabb öntözési forma a számára.

jalapeno

A jalapenót fenyegető veszélyek

A jalapeno a burgonyafélék családjába tartozik, csakúgy, mint a paradicsom, a burgonya vagy a padlizsán; így az azokat fenyegető betegségek és kártevők veszélyeztetik a jalapenót is. Ha a paprikát bőségesen öntözzük és az ágyását a rothadó, elhalt növényi részektől mentesen tartjuk, nagyban csökkenthetjük a kártevők okozta problémák esélyét.

A bagolylepke hernyói, a levéltetvek és a földi bolhák a paprika leggyakoribb kártevői. A növényeket erős vízpermettel tisztíthatjuk meg a levéltetvektől, illetve használhatunk bio rovarölő szereket. Célszerű naponta ellenőrizni a növényeket, hogy látunk-e rajtuk kártevőket.

A jalapeno paprika termésének betakarítása

A jalapeno paprika gondozásának fontos részét képezi a termés helyes betakarítása. A terméseket akkor kell leszedni, amikor azok színe még nem változott meg. Amikor leszedjük, óvatosan csípjük le a terméseket a szárról. A leszüretelt paprika legyen kemény és egyszínű.

A jalapenót tegyük félre olyan ételek elkészítéséhez, amelyek nagyon csípős paprikát igényelnek. A jalapenót meg is száríthatjuk, lefagyaszthatjuk, valamint felhasználhatjuk különböző öntetek, szószok elkészítéséhez is – ha merjük!

jalapeno

Ha megtanuljuk tehát a jalapeno paprika termesztését, új ízzel gazdagíthatjuk ételeinket. A helyes gondozással pedig megelőzhetünk egy sor problémát, amely a növényt egyébként fenyegetheti.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR