Hogyan termesztek saját gyömbért otthon?

Hogyan termesztek saját gyömbért otthon?

A friss házi gyömbér neveléséhez nincs másra szükség, mint egy nagyobb cserépre, és máris indulhat a csíráztatás.

Vannak fűszernövények, amelyek otthoni körülmények között, konténerben nevelve is jól fejlődnek. Történetesen a gyömbér is ezek közé tartozik. Ízletes ázsiai ételek és számtalan kedvelt sütemény népszerű hozzávalója – ráadásul cserépben is könnyen tartható. Az igazság az, hogy annyira egyszerű a gondozása, hogy a gyömbér különleges, egyedi ízét kedvelő minden hobbikertészt csak arra biztatunk, bátran tegyen próbát ezzel az egyszerű kertészeti projekttel. Ha mindent jól csinálunk, rövid időn belül saját termesztésű friss gyömbérrel gazdagíthatjuk ételeinket.

Gyömbér

Hogyan ültessünk gyömbért? A konténer kiválasztása, csíráztatás

A legegészségesebb cserepes gyömbéreket megbízható növényárudákból, illetve kertészeti áruházakban szerezhetjük be, illetve a neten is megrendelhetjük. A lakóhelyünkhöz közeli nagyobb élelmiszerüzletekben, illetve piacokon gyömbérgumókat is vásárolhatunk. Előfordulhat, hogy az élelmiszerboltokban vásárolt gumót csírázásgátló anyaggal vonták be, amely megakadályozza, hogy az üzletben kihajtson. Az is meglehet továbbá, hogy gombaölő és/vagy növényvédő szerekkel kezelték. Ezért tisztítsuk meg a gyömbért: áztassuk be az új gyömbérgumónkat 24 órára, mielőtt az elültetéshez feldarabolnánk.

Az ültetéshez egy széles, lapos konténert válasszunk. A gyömbér gyökerei vízszintesen nőnek, így a szélesség ez esetben fontosabb szempont, mint a mélység. Azok a konténerek, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy könnyen ki-be hordjuk azokat, ideálisak a gyömbér számára. Töltsük meg az edényt tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű földdel.

A gyömbér gumóját szeleteljük vékony darabokra. Válasszunk ki olyan darabokat, amelyeknek van "szemük". Ezek olyan kis bemélyedések a gumó felszínén, ahol a csírák ki fognak hajtani. Helyezzük a gumódarabot a földdel töltött cserépbe a szemével felfelé, és takarjuk be kb. 4 cm vastagon földdel.

Gyömbér

Hogyan gondozzuk a gyömbért?

Az elültetés utáni első időszakban öntözzük bőségesen a növényt. Öntözzük rendszeresen, vagy vízzel permetezzük a földjét, hogy azt nyirkosan tartsuk (de ne legyen átázva). Legyünk türelmesek: több hétig is eltarthat, amíg a gyömbér kihajt.

A gyömbért a hideg hónapokban tartsuk a lakásban. A meleg időszakokban jól érzi magát a szabadban, de a fagy végzetes lehet a számára. Olyan helyre állítsuk az edényét, ahol szórt fény éri.

Körülbelül nyolc hónap leforgása alatt a gyömbér teljesen kifejlett lesz. Ekkor tőosztásszerűen szétválasztatjuk a rizómáit. Az új növényt egyszerűen ültessük el egy földdel megtöltött újabb cserépbe. Remek ajándék is válhat belőle, amellyel meglephetjük a kertészkedés, illetve konyhaművészet iránt érdeklődő ismerőseinket.

Gyömbér

Hogyan kell a gyömbért "betakarítani"?

Bár a növénynek több hónapra is szüksége lehet, hogy beérjen, a betakarításra sort keríthetünk már a növény három-négy hónapos korában is. A rizómák körül a földet félretolva látni fogjuk, hogy a rizómák felülete bütykös, dudoros. Látni fogunk továbbá a rizómából oldalt és lefelé növő gyökérszálakat. A rizóma a gyömbér ehető része. A gyökereket távolítsuk el, amikor a rizómát étkezési célra megtisztítjuk.

Hogy egy kis darab finom gyömbérhez jussunk, egyszerűen emeljük le róla a földet és vágjuk le az egyik ujjszerű nyúlványát. Ily módon bármikor kedvünkre "szüretelhetünk" gyömbért. Az is előfordulhat, hogy annyira megkedveljük, hogy egyszerre egy cseréppel nem is lesz elég belőle. Ha több cseréppel nevelünk, felváltva vághatunk le a rizómákból egy-egy darabot.

Mielőtt gyömbért fogyasztunk, mossuk meg és burgonyahámozóval hámozzuk le a héját. Ezt követően frissen felszeletelve vagy lereszelve élvezhetjük az ízét. A papírvékonyra szeletelt gyömbért sütőpapírra helyezve meg is száríthatjuk. Megszáríthatjuk a sütőben, de a szabadban is egy száraz, napos helyen. Pár órától több napig is eltarthat, amíg megszárad. Miután teljesen megszáradt, nejlonzacskókba téve tároljuk. A szárított gyömbért kávédarálóval is felapríthatjuk. Így lesz a gyömbérből egy könnyen kivitelezhető kertészeti projekt jóízű eredménye! Akár gyömbéres szívet is készíthetünk belőle >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR