Hogyan trágyázzuk megfelelően a dáliát?

Hogyan trágyázzuk megfelelően a dáliát?

A cserepes több törődést kíván.

A dália az egyik legkedveltebb nyári virágzású növény a kertekben és a teraszokon. Ha a dáliát rendszeresen trágyázzuk és a megfelelő tápanyagokkal látjuk el, hozzásegíthetjük a hosszan tartó virágzáshoz, ami a fajtától és az ültetési időtől függően akár júniustól az első fagyokig tarthat. Színes, szép virágaival a kertben és a cserépben is mutatós, ideális balkonra, teraszra is.

A dáliát optimális esetben szerves, komplett trágyával kezeljük, ebből lassan és folyamatosan szabadulnak fel a tápanyagok. Az ásványi műtrágyákat kerüljük, ezek nagymértékben felgyorsítják a növény növekedését és fogékonyabbá teszik a kártevők, kórokozók fertőzésére.

daliat hogyan tragyazzuk 02

Tavasszal adjunk a növénynek egy maréknyi szaruforgácsot és a közegbe keverjünk némi komposztot. A legjobb, ha már ültetéskor szaruforgácsot keverünk a földjébe. Ha a kertünk földjének alacsony a pH-ja, azaz túl savanyú, akkor némi mész hozzáadásával javíthatunk a helyzeten. Ha túl homokos és laza a talaj, akkor érdemes nyáron még egyszer trágyázni a dáliákat.

Az alacsonyan növő dáliák, mint a pompon dália vagy a mignon dália, jobban mutatnak cserépben, így helyet kaphatnak az erkélyen, balkonon is. Ha cserépben neveljük őket, fokozottabban kell a trágyázásra figyelnünk, és júniustól augusztusig tápoldatoznunk kell őket. Ehhez hetente egyszer foszfátban gazdag folyékony tápot érdemes az öntözővízhez kevernünk.

A dália cserepébe is érdemes némi szaruforgácsot keverni a földhöz, a közeg egy literjéhez egy nagy evőkanálnyit.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR