Holdkövető kertészkedés: mi áll a módszer mögött?

Holdkövető kertészkedés: mi áll a módszer mögött?

Holdnaptár szerint vetnek és aratnak.

Sok kertész tudományos magyarázat nélkül hisz a hold erejében – a holdkövető kertészkedés nem új keletű dolog. Érdemes megismerni ennek a kertészkedésnek a csillagászati és fizikai hátterét, vajon milyen alapokon nyugszik a módszer?

Aki a holdnaptár alapján vet, ültet és szüretel, annak sok gúnyos vagy értetlenkedő megjegyzést kell elviselnie. Rendre a fejére olvassák, hogy a dolognak nincs tudományos háttere, vagy kinevetik, hogy ugyan, mi köze a növények növekedésének a holdálláshoz?

holdkoveto kerteszkedes 02

A tengernél a hold vonzereje jól mérhető, elég csak az ár-apály jelenségre gondolnunk. A holdkövető kertészek abból a feltételezésből indulnak ki, hogy a hold állása és vonzereje nem csak a hatalmas víztömegekre hat, de a kisebbekre is, így például a növényi nedvekre és a talajban mozgó vízre is. Éppen ezért a hold égen elfoglalt pozíciója fontos szerepet játszik a növények állapotában – ez pedig meghatározza, hogy mikor érdemes öntözni, ültetni, szüretelni vagy gyomlálni.

A hold nem mozog állandó magasságban, néha magasabban, néha alacsonyabban áll a horizonton. A Nyilas csillagkép legmélyebb pontjától az Ikrek csillagkép fordulópontjáig emelkedik, majd újra a Nyilasig süllyed. Ez a csillagképhez kapcsolódó holdciklus 27,3 napig tart és gyakran összekeverik a holdfázissal. Ez utóbbi kb. 29,5 napig tart, az újholdtól a teliholdon át, az újabb újholdig.

holdkoveto kerteszkedes 03

A hold állásától függően a holnaptárban megkülönböztetünk gyümölcsnapokat, gyökérnapokat, virágnapokat és levélnapokat. Ebből születnek azok a következtetések, hogy mely fűszereket, virágokat, bokrokat vagy zöldségeket érdemes vetni, metszeni, szüretelni adott időszakban.

Szimbolikusan szólva: amikor a hold növekszik, a föld éppen „kilélegez”. Vagyis amikor a hold magához vonzza a vizet, akkor az kifelé, a növény felső részébe áramlik - ezért ilyenkor van a gyümölcsökben a legtöbb nedvesség. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor (növekvő hold idején) érdemes szüretelni, mert a lédús gyümölcs a legjobb, a legtovább eltartható, legkevésbé fogékony a gombabetegségekre.

holdkoveto kerteszkedes 04

Fogyó holdnál a föld felé áramlik az anyag: a víz és a tápanyagok visszaszorulnak a növény alsó részébe. Emiatt ez az időszak különösen alkalmas a sövénynyírásra, mivel a munka kevesebb növényi nedv szivárgásával jár. Ugyancsak ilyenkor érdemes vetni és ültetni, hiszen a gyökerek jobban, gyorsabban nőnek a talajban rendelkezésre álló víz és tápanyagok miatt. Ugyancsak ez az optimális ideje a gyökérzöldségek, a sárgarépa és a hagymafélék betakarításának is.

Röviddel azelőtt, hogy a hold eléri a legsoványabb állapotát, érdemes füvet nyírni és gyomlálni – mert ilyenkor ezek a növények is lassabban nőnek.

A holdkövető kertészek feltételezése szerint a hold annak a csillagképnek, amelyben tartózkodik, minden erejét a földre irányítja. Az erőátvitelhez felhasználja a 4 elemet is (tűz, víz, levegő és föld). A tizenkét csillagjegyet 4 csoportba sorolhatjuk. Minden csoporthoz tartozik a 4 elemből egy, egy növényi csoport, valamint 3 csillagkép.
A gyümölcs-csoporthoz a Tűz köthető, és az alábbi csillagképek: Oroszlán, Kos és Nyilas. Ez a csoport különösen nagy hatással van a gyümölcsfákra, bogyós gyümölcsűekre, valamint a paradicsomra, padlizsánra, cukkinire és sütőtökre.

A gyökér-csoport tagjai a Föld elemhez kötődnek, a Szűz, a Bika és a Bak csillagképeket foglalják magukba. A gyökérzöldségeket és a földalatti vagy földhöz közeli terményeket soroljuk ide, így például a burgonyát, a sárgarépát, a hagymát, a karalábét, a retket vagy a zellert.

holdkoveto kerteszkedes 05

A virág-csoport a Levegő elemhez köthető a csillagképek közül pedig a Mérleg, az Ikrek és a Vízöntő tartozik ide. A látványos virággal rendelkezők sorolhatóak ide a holdnaptár szerint, például hagymás virágok, virágzó cserjék, évelők, dísznövények, de egyes zöldségek is, például a brokkoli vagy az articsóka.

A Skorpió, Rák és Halak csillagképhez köthető Víz elem a levél-csoportot alkotó növényekkel áll kapcsolatban. Ide sorolják a fűszernövényeket, a mentát, a zsályát, a rozmaringot, a káposztaféléket, a salátaféléket, valamint a sövényként ültetett cserjéket, és a levelükkel díszítő évelőket.

Amennyiben az időjárás kedvezőtlen a nap folyamán a holdnaptár által kijelölt tevékenységhez, várjuk meg, amíg a Hold 9 nappal később hasonlóan jó konstellációban áll. A holdkövető kertészek azt tanácsolják, hogy egyszerűen próbáljuk ki, hogy ezzel a módszerrel nagyobb sikereket érünk-e el a kiskertben, és ha igen – kövessük bátran!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR