Hosszú életű bugatölcsérek, cápafejű virágokkal

Hosszú életű bugatölcsérek, cápafejű virágokkal

A tátogatóféle, színpompás virágok évelők és annyira jól bírják a hideget, hogy szinte örökzöldnek számítanak. Ráadásul nagyon sokan vannak!

2013-ban a Fleuroselect Újdonság díját nyerte el Penstemon x Mexicali Carillo sorozat két fajtája, a ’Carillo Rose’ (lásd lent) és a ’Carillo Purple’ (fenti kép). Sötétzöld levelűek, dúsan elágazódóak, 8-10 cm magasra nőnek, bokorszélességük 10-12 cm, cserépben is jól tarthatók.

A nyár elején jelennek meg először fehér torkú rózsaszín, illetve vörös virágaik, melyeket a pillangók szívesen látogatnak. Alkalmasak még szegélynövénynek, és virágágy létesítésére is.

Budatölcsér

Az USDA 5-9 zónában jól termeszthetők (mínusz 7-23 °C-fokos téli hőmérséklet). Jó szárazságtűrők. Az erős szelet is jól állják.

Szaporításuk magvetéssel ajánlatos, már az első évben virágzóak. A magokat a felszínre kell vetni, a csírázáshoz fény kell, és 18-20 °C-fok hőmérséklet. A levelek megjelenése után elegendő 16-18 °C-fok. Mivel hibrid fajták, csak a vásárolt magból tartják meg fajtaazonosságukat, mint ahogyan a hibrid kukorica. A fényerősségtől függően 12-14 hét múlva virágzanak.

A Penstemon hybrida jellemzői

Ezek a régebbi hibridek, melynek ősei nem ismertek, mint ahogyan az újabb hibrideké sem, ezért jelentős eltérések lehetnek a növekedésben és a fagyállóságban.

Évelő, félörökzöld, gyorsan növekvő növények, 40-90 cm magasra nőnek. Nyáron és ősszel virágzanak, harangvirágszerű, fehértorkú virágaik lehetnek rózsaszínűek, pirosak, krémszínűek, fehérek, liláspirosak, kékek is. Vágott virágnak is alkalmas, de vázában rövid életű.

Bugatölcsér

Szárazságtűrők, ajánlatos a két öntözés között hagyni, hogy megszáradjon a földjük. Különben könnyen elpusztulhat gyökérrothadás miatt. Napos helyre valók, de félárnyékban is megélnek.

Talajuk jó vízáteresztő, tápdús legyen, bármilyen kémhatású lehet. Szaporítható magvetéssel, zöld-, vagy félfás dugványozással is.

Megtámadhatják levéltetvek, atkák, tripszek is, de nem tesznek benne nagy kárt.

Gondozása: Tavasz elején a bokor 2/3-ad részét levágni, nyáron a hervadt virágokat levágni egy alsó elágazásig, ami meghosszabbítja a virágzási idényt.

Fajtái

’Skyline’ – fehér, rózsaszín, piros, 30-45 cm magas
’Bouquet’ – fehér, rózsaszín, piros, lila, 50-60 cm magas
’Monarch’ – kékszínű, 70-80 cm magas

Érdekes bugatölcsér-fajok

A magyarországi bugatölcsér-kínálat jelenleg 8 fajból áll, pedig a nemzetségnek közel 500 faja létezik.

Penstemon barbatus, szakállas bugatölcsér.
Félörökzöld, fagytűrő évelő, magassága 100 cm, szélessége 30 cm, virága bókoló, rózsapiros, július-szeptemberben nyílik.

Penstemon digitalis, bíborlevelű bugatölcsér.
Fagytűrő évelő, magassága 300-500 cm, szélessége 150-200 cm, április-júniusban nyílnak fehér virágai.

Penstemon pinifolius, fenyőlevelű bugatölcsér.
Örökzöld fagytűrő cserje, nyáron virágzik, narancsvörös színű, magassága 10-20 cm, szélessége 15 cm.

Penstemon hirsutus, szőrös, avagy mirigyes bugatölcsér.
Rövid életű, fagytűrő félcserje, magassága 60-100 cm, szélessége 30-60 cm, nyáron nyíló virágai bíbor vagy kék árnyalatú fehér színűek.
’Pygmaeus’ fajtája sziklakertbe való, magassága 8 cm, szélessége 8 cm.

Penstemon hartweggii, szakállas bugatölcsér.
Félörökzöld évelő, mérsékelten fagytűrő, skarlátpiros virága nyár közepén-végén nyílik, magassága 60 cm, szélessége 30 cm.
’Arabesque’ fajtája jól bokrosodik.

Penstemon (campanulatus) pulchellus, szép bugatölcsér.
Új Mexikóból származó, örökzöld évelő, virágai fehér erezetűek, lila, ibolyakék színűek, júliustól szeptemberig nyílnak, 60 cm magasra nő.
’Compactus’ fajtája csak 5-10 cm magas, április- májusban nyílik.

Penstemon rupicola, henye bugatölcsér.
Heverő szárú, örökzöld cserje, fagytűrő, magassága 5 cm, szélessége 15 cm, nyáron nyílnak rózsaszín virágai. Magról nem szaporítható, csak legyökeresedő ágaival.

Penstemon heterophyllus, változékony levelű bugatölcsér.
Félörökzöld cserje, fagytűrő, kék virágú, magassága 25 cm, szélessége 25 cm, jó sziklakerti növény. Fajtája a ’True Blue’.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR