A káki, más néven datolyaszilva virágzás után elkezdi hullatni a gyümölcseit, sokan nem tudják mire vélni a dolgot. Harcz Endrétől megtudhatjuk, van-e ok aggodalomra.
A káki vagy datolyaszilva virágzása után elkezdi hullatni a gyümölcseit, sokakat megijesztve ezzel.
Pedig nem kell megijedni, mert a káki esetében ez természetes jelenség, mivel a fa túlvirágozza magát minden esetben, ezért a felesleges gyümölcskezdeményektől megszabadul. Ez a gyümölcshullási folyamat a nyár teljes időtartamában fennáll, jellemzően csak a nyár végén, ősz elején stabilizálódik a végleges gyümölcsszám a növényen.
A folyamat azért tekinthető természetesnek, mert a túlvirágzás miatt olyan mennyiségű gyümölcs képződne, amit a növény nem bírna megtartani már csak a súlyánál fogva sem, lehasadnának az ágak, vagy akár az egész fa kitörne.
Ezért a káki növény ritkítja a termést, azaz hullatja a gyümölcsöt.
Ennek a gyümölcshullásnak a mértéke fajta, évjárat, időjárás és növényi kondíció függvénye.
A kákinak nagyon sok fajtája van, én például csak azokkal a fajtákkal foglalkozom, amelyek viszonylag jól megtartják a gyümölcsöt. Ennek ellenére vannak olyan évek, amikor jellemzően a hektikus csapadékviszonyok miatt a hullás nagyobb a kívánatosnál, míg más években a növény képes akár túlteremni is magát.
A termésmegtartási hajlam és a fa kondíciója sajátos módon fordított arányosságot mutat. Az adott évben túlzott növekedésben, vegetációban lévő kákifa hajlamos az átlagosnál csekélyebb termést produkálni, miközben a valamilyen oknál fogva (gyökérsérülés, törzsrepedés, csekélyebb tápanyagellátás, nagy szárazság) "szenvedő" fa sokkal több gyümölcsöt tart meg.
Ezért a már termőkorban lévő fákat ritkábban öntözzük, nyári időszakban semmilyen műtrágyát nem adunk neki.
Ugyanis sokan a gyümölcshullást látna azonnal elkezdik bőven öntözni vagy tápozni, amivel még inkább elősegítik a hullási folyamatot.
A túlzott tavaszi metszés is oda hat, hogy a növény az elvesztett lombfelületet fokozott ütemben akarja pótolni, ezért hatalmas növekedésbe kezd, ami a növény élettanában hormonális alapon ellentétes hatású a gyümölcsmegtartással.
Ezért nem szabad túlmetszeni a fát.
A még nem termőkorú, 1-2 éves fák esetében fontos a gyakori öntözés, hogy a fa koronája megfelelően kifejlődjön. Különösen a friss ültetésű káki (datolyaszilva) fákat kell nagyon sokat öntözni.
Mivel az 1-2 éves fa még a saját felépítését végzi, ezért eldobálja a gyümölcsöket. Sőt, ekkor még nem is előnyös, ha marad rajta gyümölcs, jellemzően az ültetést követő 3. évtől érlel be termést először.
A gyümölcshullásról készített videóm:
Néhány alapvető információ a kákival (datolyaszilva) kapcsolatban:
- a kákifa -20 fokig hidegtűrő
- nagyon szép lombozatú, egzotikus hatást keltő fa
- gyümölcse nagyon tápláló, magas vitamintartalmú, október végén a fagyok előtt szüretelhető, utóérést igényel, egész télen eltartható
- permetezést nem igényel
- az első években sokat kell öntözni, később jól viseli a szárazságot
- nagyon sok fajtája van, ültetésnél nagyon fontos jó fajtát választani.
Az oldalamon sok videót osztok meg a kákiról, kiviről, fügéről, indián banánról és egyéb gyümölcstermőkről, dísznövényekről, ezek termesztési fortélyairól, amivel igyekszem segíteni azokat, akik szeretnének ilyen növényeket sikerrel termeszteni udvarukban, kertjükben.