Hull az épp fejlődésnek indult datolyaszilva a fáról: vajon mi okozhatja?

Hull az épp fejlődésnek indult datolyaszilva a fáról: vajon mi okozhatja?

A káki, más néven datolyaszilva virágzás után elkezdi hullatni a gyümölcseit, sokan nem tudják mire vélni a dolgot. Harcz Endrétől megtudhatjuk, van-e ok aggodalomra.

A káki vagy datolyaszilva virágzása után elkezdi hullatni a gyümölcseit, sokakat megijesztve ezzel.

Pedig nem kell megijedni, mert a káki esetében ez természetes jelenség, mivel a fa túlvirágozza magát minden esetben, ezért a felesleges gyümölcskezdeményektől megszabadul. Ez a gyümölcshullási folyamat a nyár teljes időtartamában fennáll, jellemzően csak a nyár végén, ősz elején stabilizálódik a végleges gyümölcsszám a növényen.

datolyaszilva gyumolcshullas 02

A folyamat azért tekinthető természetesnek, mert a túlvirágzás miatt olyan mennyiségű gyümölcs képződne, amit a növény nem bírna megtartani már csak a súlyánál fogva sem, lehasadnának az ágak, vagy akár az egész fa kitörne.

Ezért a káki növény ritkítja a termést, azaz hullatja a gyümölcsöt.

Ennek a gyümölcshullásnak a mértéke fajta, évjárat, időjárás és növényi kondíció függvénye.

datolyaszilva gyumolcshullas 03

A kákinak nagyon sok fajtája van, én például csak azokkal a fajtákkal foglalkozom, amelyek viszonylag jól megtartják a gyümölcsöt. Ennek ellenére vannak olyan évek, amikor jellemzően a hektikus csapadékviszonyok miatt a hullás nagyobb a kívánatosnál, míg más években a növény képes akár túlteremni is magát.

datolyaszilva gyumolcshullas 04

A termésmegtartási hajlam és a fa kondíciója sajátos módon fordított arányosságot mutat. Az adott évben túlzott növekedésben, vegetációban lévő kákifa hajlamos az átlagosnál csekélyebb termést produkálni, miközben a valamilyen oknál fogva (gyökérsérülés, törzsrepedés, csekélyebb tápanyagellátás, nagy szárazság) "szenvedő" fa sokkal több gyümölcsöt tart meg.

Ezért a már termőkorban lévő fákat ritkábban öntözzük, nyári időszakban semmilyen műtrágyát nem adunk neki.

Ugyanis sokan a gyümölcshullást látna azonnal elkezdik bőven öntözni vagy tápozni, amivel még inkább elősegítik a hullási folyamatot.

datolyaszilva gyumolcshullas 05

A túlzott tavaszi metszés is oda hat, hogy a növény az elvesztett lombfelületet fokozott ütemben akarja pótolni, ezért hatalmas növekedésbe kezd, ami a növény élettanában hormonális alapon ellentétes hatású a gyümölcsmegtartással.

Ezért nem szabad túlmetszeni a fát.

A még nem termőkorú, 1-2 éves fák esetében fontos a gyakori öntözés, hogy a fa koronája megfelelően kifejlődjön. Különösen a friss ültetésű káki (datolyaszilva) fákat kell nagyon sokat öntözni.

Mivel az 1-2 éves fa még a saját felépítését végzi, ezért eldobálja a gyümölcsöket. Sőt, ekkor még nem is előnyös, ha marad rajta gyümölcs, jellemzően az ültetést követő 3. évtől érlel be termést először.

A gyümölcshullásról készített videóm:

Néhány alapvető információ a kákival (datolyaszilva) kapcsolatban:

  • a kákifa -20 fokig hidegtűrő
  • nagyon szép lombozatú, egzotikus hatást keltő fa
  • gyümölcse nagyon tápláló, magas vitamintartalmú, október végén a fagyok előtt szüretelhető, utóérést igényel, egész télen eltartható
  • permetezést nem igényel
  • az első években sokat kell öntözni, később jól viseli a szárazságot
  • nagyon sok fajtája van, ültetésnél nagyon fontos jó fajtát választani.

datolyaszilva gyumolcshullas 06

Az oldalamon sok videót osztok meg a kákiról, kiviről, fügéről, indián banánról és egyéb gyümölcstermőkről, dísznövényekről, ezek termesztési fortélyairól, amivel igyekszem segíteni azokat, akik szeretnének ilyen növényeket sikerrel termeszteni udvarukban, kertjükben.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR