Vessünk zsázsát csalinövényként a földibolhák számára

Vessünk zsázsát csalinövényként a földibolhák számára

Ragacsos megoldások.

A földibolhák apró bogarak, a leveleken kis kerek lyukakat gyártanak, főként a retken, káposztaféléken. Egy régi, jól ismert kertésztrükk, hogy a veteményes mellett zsázsát termesztenek, odacsalogatva a kártevőket. Azonban nem ez az egyetlen módszer az ellenük történő védekezéshez!

A földibolhák (Psylliodes)  elsősorban a keresztesvirágúakon károsítanak: megtaláljuk őket a retken, a káposztán, a brokkolin, a karalábén, a rukkolán, az ázsiai salátán. Létezik azonban egy növény, amit még ezeknél is jobban kedvelnek a kis fekete bogarak: a kerti zsázsa! Érdemes ezért a zöldségágyás körül vetni belőle, így csalogatva oda a földibolhákat, amelyek a termesztett zöldség helyett a zsázsát fogyasztják.

foldibolhak vessunk zsazsat 03

A talaj rendszeres kapálása és gyomlálása is zavarja a földibolhákat, legalábbis csökkenti a fertőzést. A rendszeres öntözés és mulcsozás is segít, mivel a földibolhák nem kedvelik a nedves talajt, ez megakadályozza a peterakásukat.

Az apró bogarak a nevüket a hatalmas ugrásokra képes lábaiknak köszönhetik. Még a legkisebb megzavarásra is magasra ugranak a levelekről. Éppen ez az, ami a kertész számára hasznos lehet: az érintett ágyás fölött finoman simítsunk végig egy ecsettel, kefével vagy puha seprűvel, a földibolhák elugrálnak, és az esetek nagy többségében nem találják meg az utat visszafelé.

foldibolhak vessunk zsazsat 02

Készíthetünk ragacsos fogótáblát is. Ennek lényege, hogy ragasztóval kenünk be egy deszkát, amit az ágyás fölött elhúzunk és a bogarak ráugranak, majd beleragadnak a masszába.

Még egy rafinált trükk: tegyük a zöldségágyást a gyep közepére! Ez a némileg szokatlan módszer azon a tényen alapszik, hogy a földibolhák nem telelnek át a fűben. A bosszantó kis rovaroknak ezért nehéz lesz megtalálniuk a pázsit közepén a retket, káposztaféléket és társaikat.

A 1,5-4 mm nagyságú, fényes fekete bogarak táplálkozásnyomai nem szépek, és az sem örvendetes, ha a zöldséggel együtt kerülnek a tányérra. A károsításuk azonban nem mindig jelentős.

Amíg a növény elegendő levéltömeggel rendelkezik a fotoszintézishez, tovább tud növekedni, és elsősorban optikai problémát jelent a kártételük. A legnagyobb gondot kora tavasszal jelentik, amikor a gyenge palántákat rágcsálva azok pusztulását okozzák. Már áprilisban megjelenhetnek a rovarok, különösen a meleg, száraz idő kedvez nekik, hogy dézsmálni kezdjék a korai magvetéseket. A nőstények a földre rakják a petéiket, itt fejlődik ki a lárva, majd történik a bebábozódás. Az időjárástól függően több nemzedékük fejlődik júniustól augusztusig. A kifejlett imágók telelnek át a talajban, az avarban, a sörvényekben vagy a mulcsban.

Bevezető kép: gailhampshire

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR