Így tudunk többször szüretelni.
A majoranna, vagy népies nevén pecsenyevirág a Földközi-tenger vidékéről származik. A hazájában évelőként termesztett fűszernek 30-50 cm magasra növő, sűrűn elágazó hajtásai vannak.
A növény szárított, morzsolt levele és virágzata is fűszer. Az aromás, kissé kesernyés ízű levelek illóolajat, csersavat is tartalmaznak.
A konyhai fűszernövények íze akkor a legfinomabb, amikor még nem hoznak virágot. A virágzás ugyanis sok energiát von el a növénytől és ilyenkor az illóolajok mennyisége is csökken, ezért a virágokat ki kell törni. A legjobb, ha azelőtt szüretelünk, hogy a virágok megjelennek!
Az íz megőrzésének érdekében fontos, hogy meleg, napos, szélvédett helyen termesszük a fűszereket. Ha nem túl mélyen vágjuk a növényt, ugyanabban az évben még egy második és harmadik betakarításnak is örvendhetünk.
A lemorzsolt leveleket elsősorban levesek, főzelékek, húskészítmények ízesítésére használják. A majoranna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatással is bír. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére ajánlják.
Bevezető kép: Forest and Kim Starr