Így előzzük meg a rettegett palántadőlést

Így előzzük meg a rettegett palántadőlést

Taroló gombabetegség.

A magvetésben néha előfordul az a szomorú jelenség, amikor a magoncok a kezdeti szép fejlődést követően minden látható ok nélkül, hirtelen megdőlnek. A kiváltó ok legtöbbször egy gombabetegség, a palántadőlés, ami a növények pusztulását okozza. Több gombafaj is okozhat hasonló tüneteket, leggyakrabban a fuzárium- és a szürkepenész fajok.

A palántadőlést különösen gyakran figyelhetjük meg a melegigényes kultúráknál, így például a paradicsomnál, uborkánál, chilipaprikánál. A növényeknél jellemző a barnás-feketére színeződött és összeszűkült gyökérnyak. Amint az első valódi levelek kifejlődnek a sziklevelek után, a palánták már általában nem fogékonyak.

Az érintett palántákat általában már nem lehet megmenteni, ezért a fő hangsúlyt a megelőzésre kell fektetnünk. Minél előbb távolítsuk el a dőlésnek indult magoncokat, hogy a fertőzés ne tudjon terjedni. Kerüljük a túlságosan magas hőmérsékletet, a nedves földet és magas páratartalmat, mert ezek kombinációja elősegíti a gombák terjedését. A gyenge minőségű közeg is kedvez a fertőzésnek.

Elkerülhető a palántadőlés tiszta tálca, cserepek, edények használatával, jó minőségű közegbe történő vetéssel és rendszeres szellőztetéssel. Ne tartsuk a közeget túl nedvesen és mindig alulról öntözzünk, permetezés helyett.

Egy másik oka a kidőlésnek az lehet, ha kevés fény éri a növényeket. Rossz megvilágítottság és fényviszonyok mellett a palánták nyurgulnak, vékonyodnak és a fényforrás felé próbálnak hajolni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?